Vitana stáhla z trhu polské slané tyčinky Emarko s melaminem

Praha - Společnost Vitana stáhla s trhu polské slané tyčinky značky Emarko ve 100gramovém balení s datem spotřeby 17. a 18. května 2009. Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila, že výrobek více než dvojnásobně překračuje povolený limit obsahu průmyslové chemikálie melaminu.

Již zakoupené tyčinky firma spotřebitelům doporučuje vrátit v místě jejich nákupu. S melaminem je spojen skandál v Číně, kde ho mlékárny používaly k maskování skutečnosti, že mléko ředí vodou.

Melamin je dusíkatá sloučenina vyráběná na celém světě ve velkém množství jako surovina pro výrobu moderních plastických hmot. Obsahuje 66 procent dusíku, takže je ideální pro zamaskování skutečnosti, že mléko bylo ředěno vodou - pokud se obsah proteinů stanovuje na základě množství přítomného dusíku, přidaný melamin obsah proteinů zdánlivě zvyšuje.

Na následky pití mléka s melaminem, který na čínský trh dodávalo 22 mlékáren, zemřelo nejméně šest dětí a dalších 294 000 mělo problémy s ledvinami a močovými cestami. Celý skandál způsobil, že v mnoha zemích světa byly staženy čínské mléčné produkty z prodeje. Prohloubila se i nedůvěra k čínskému zboží obecně.