Rusko a Ukrajina se obviňují z problémů s plynem, komisaři nemají přístup k informacím

Kyjev/Štrasburk - Dodávky ruského zemního plynu přes Ukrajinu, které byly po šestidenní odstávce obnoveny dnes ráno, opět váznou. Obě strany se vzájemně obviňují, kdo za vzniklou situaci může. Problémy potvrdila také Evropská komise, podle níž nemá monitorovací komise plný přístup k dispečinkům v Kyjevě a v Moskvě. Podle informovaného zdroje ČTK z Bruselu vznikají problémy na ruské straně, která neposílá dost plynu, aby umožnila jeho tok přes Ukrajinu do Evropy. Podle ruského koncernu Gazprom je však "jasné, že obnovené dodávky plynu zablokovala Ukrajina". Tu navíc podle Gazpromu v krizi s dodávkami plynu řídí Spojené státy americké.

Ukrajinská strana tvrdí, že problémy při tranzitu plynu způsobuje nízký objem suroviny a špatně zvolené přenosové trasy. „Naftogaz sděluje, že zvolené objemy a trasy nebyly mezi oběma provozovateli včas dohodnuty,“ uvedl Naftogaz. „To je vážné porušení zavedené praxe spolehlivého fungování systému pro tranzit plynu,“ podotýká firma.

Problémy s dodávkami ruského plynu přes Ukrajinu potvrdila také Evropská komise. Mluvčí Evropské unie Ferran Tarradellas prohlásil, že experti z monitorovacích komisí nemají plný přístup k dispečinkům v Kyjevě a v Moskvě. „Je to velmi vážná situace a musí se rychle zlepšit,“ řekla další mluvčí Pia Hansenová a současně vyzvala obě země, aby dodávky obnovily co nejrychleji. Podle dobře informovaného zdroje z EU Rusko neposílá dost plynu, aby umožnilo jeho tok přes Ukrajinu do Evropy.

Telefonát Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)


Zcela jinak ovšem vidí situaci ruský plynárenský koncern Gazprom, který obvinil Ukrajinu, že zablokovala tranzit plynu do Evropy. „Gazprom ráno začal obnovovat dodávky plynu do Evropy, ale Ukrajina blokovala všechny naše kroky ohledně přepravy plynu do Evropy,“ řekl zástupce šéfa ruského koncernu Alexandr Medveděv. „Nemáme fyzickou možnost uskutečňovat tranzit plynu přes ukrajinské území,“ dodal.

Že by mezinárodní pozorovatelé neměli přístup na všechna kontrolní místa přepravy ruského plynu na Ukrajinu, dnes při návštěvě ústředí Gazpromu popřel ruský premiér Vladimir Putin, podle něhož plyn dosud do EU neproudí, protože ukrajinský systém přepravy nefunguje. Současně oznámil, že se ve středu setká s premiéry Slovenska a Bulharska, jejichž země přerušením dodávek nejvíce utrpěly.

Kdo zaplatí za technický plyn?

Situaci komplikuje spor Moskvy a Kyjeva o „technický plyn“, s jehož pomocí musí být obnoven a udržován tlak v tranzitním plynovodu. Gazprom požaduje, aby Ukrajinci za tento plyn platili tržní cenu nebo ho nahrazovali z vlastních zásob, což Kyjev dosud odmítal. „Ukrajinská strana trvá na tom, aby Gazprom dodával technický plyn zvlášť, ačkoliv podle platných dohod jej má Ukrajina pro zajištění tranzitu kupovat,“ uvedl mluvčí ruského premiéra Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Podle ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové by Kyjev byl ochoten za technický plyn zaplatit, jakmile bude s Gazpromem podepsána smlouva o cenách plynu a výši tranzitních poplatků na letošní rok. Ta byla jádrem celého sporu a dohoda o ní je stále v nedohlednu. „Pokud budou Rusové s Ukrajinci dále zůstávat zabetonovaní ve svých pozicích, může se spor znovu přelít do Evropy,“ varoval ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, který o víkendu v Kyjevě i Moskvě jednal.

Plyn by přes spor zdražovat neměl

Podle odborníka z FSV UK Milana Kajtmana nebude mít krize na ceny plynu pro spotřebitele žádný vliv, protože jsou na komodity uzavřené dlouhodobé kontrakty. České domácnosti by se podle analytiků letos měly dočkat dokonce zlevnění plynu, jeho výše bude záviset hlavně na kurzu koruny, která v poslední době oslabuje. Největší tuzemský dodavatel plynu, RWE Transgas, oznámí ceny pro druhé čtvrtletí koncem února.

"Stále platí, že očekáváme pokles cen plynu pro české domácnosti a jen
hodnota české měny, která nyní značně oslabuje, ukáže, zda se bude jednat o dvojciferný propad od druhého kvartálu roku, nebo jen kosmetickou, jednocifernou úpravu cen," potvrzuje analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Tranzit plynu
Zdroj: ČT24