Za situaci ve sklářství může i krach Skloexportu

Praha - České sklo zažívá perné časy. Jedna sklárna za druhou krachuje. A nyní se hledá ten, kdo může za úpadek staleté tradice. Nejčastěji se hovoří o finanční krizi, či špatném marketingu. Odborníci ale tvrdí, že české sklo má problémy již delší dobu a souvisejí zejména s krachem společnosti Skloexport, která měla vývoz skla na starosti.

Oheň v českých hutích pomalu vyhasíná - naposledy výroba skončila v gigantu Crystalex, jehož kořeny sahají do roku 1876. Právě Crystalex vyráběl devadesát procent skla v České republice a patřil k desítce největších skláren světa. České země byly sklářskou velmocí již od konce 18. století, právě na Novoborsku a Šenovsku vznikly firmy, které opravdu obchodovaly s celým světem. Z velkých skláren v České republice už nefunguje jediná, těch středních se zatím drží nad vodou 9. Mezi ně patří i druhá nejstarší česká sklárna v Harrachově, ale i ta je ale už víc turistickou atrakcí, než skutečnou sklárnou.

Přesto jsou obchody plné českého skla. Jen málokoho by napadlo, že české sklo zažívá své temné období. Podle odborníků to ale zdaleka nesouvisí s finanční krizí, české sklo má totiž krizi už 15 let. Hlavním důvodem je prý krach společnosti Skloexport, která měla na starosti vývoz skla. Problémem je také zahraniční konkurence, nicméně české skláře trápí rovněž drsná místní konkurence - standardní, tradiční a dlouhodobý problém v českém sklářství.

Reportáž Martiny Kvašové (zdroj: ČT24)

František Novosad, majitel sklárny Harrachov

„Do akciových společností Skloexport jako vyvážející společnosti přišli lidé, kteří o skle nevěděli nic a chtěli za dvě odpoledne zbohatnout, a důsledkem bylo, že po pár letech tato společnost skončila a čeští výrobci skla si začali svou produkci prodávat sami.“


Slavnou tradici neslavně zakončila i zřejmě nejstarší dochovaná sklárna v Evropě. Pec v Horní Chřibské, která první sklo utavila na začátku 15. století, definitivně vychladla v roce 2007. Dnes zcela vyrabovaná továrna, která přežila třicetiletou, první i druhou světovou válku, ovšem už ne jednadvacáté století, může být příkladem českého začátku konce. Po staletí byla předním světovým vývozcem hutního skla, ale jen do doby, než spolu s ním vyvezla do Vietnamu i celé své know how.

Výroba skla
Zdroj: ČT24
Vydáno pod