Průmyslová i stavební výroba se v listopadu prudce propadly

Praha - Průmyslová produkce v Česku loni v listopadu meziročně klesla o 17,4 procenta a stavební výroba se za stejnou dobu snížila o 5,6 procenta. Průmysl nejvíce sráží pokles výroby dopravních prostředků a zařízení, a to o 30,3 procenta. Vývoj stavební produkce stále zachraňoval růst inženýrského stavitelství, ale i jeho tempo ve srovnání s předchozím měsícem zpomalilo. Pokračoval pokles produkce pozemního stavitelství. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Po očištění od sezonních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů listopadová průmyslová výroba meziročně klesla o 16,1 procenta, oproti předchozímu měsíci klesla o 9,2 procenta. Čísla podle analytiků výrazně překonala i ta nejpesimističtější tržní očekávání. „Číslo zároveň poukazuje na fakt, že hrubý domácí produkt za poslední čtvrtletí 2008 bude hodně slabý. Dramatický propad objednávek pak ukazuje, že průmyslová výroba zaznamená v letošním roce výrazný propad, a zvyšuje se tak riziko, že i celkový HDP v letošním roce klesne,“ uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky.

„Dnešní údaje o průmyslové produkci nemají v novější české historii obdoby a svědčí o nezanedbatelné hloubce dopadů globální recese na českou ekonomiku,“ uvedl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Zároveň ale podle něj hloubka průmyslového propadu v listopadu dává naději, že recese se blíží ke svému dnu. „Poklesy výroby očividně pokračovaly i v měsících následujících po loňském listopadu a lze je očekávat ještě během celého prvního čtvrtletí, ale domníváme se, že úroveň dna již není daleko,“ dodal.

Pokles v průmyslu a stavebnictví (zdroj: ČT24)


Stavební výroba se po vyloučení vlivu pracovních dní v listopadu meziročně snížila o 2,2 procenta. Orientační hodnota povolených staveb byla 26,3 miliardy Kč, tedy o 12,8 procenta nižší ve srovnání s předloňským listopadem. Novou výstavbou by měly vzniknout stavby v hodnotě 18,3 miliardy korun. Stavební úřady vydaly 9 325 stavebních povolení, což znamená meziroční pokles o 7,9 procenta.

V listopadu se nedařilo ani zahraničnímu obchodu, který skončil se schodkem půl miliardy korun. Někteří ekonomové soudí, že situace české ekonomiky donutí Českou národní banku při svém zasedání snížit úrokové sazby o půl procentního bodu ze současných 2,25.

Výroba klesá i v Evropě

Ve 27 zemích Evropské unie podle údajů Eurostatu v říjnu meziročně poklesla stavební produkce po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 3,5 procenta. Průmyslová produkce se snížila po očištění v EU27 o pět procent.