Bartuška: Řešením pro Evropu je zkapalněný zemní plyn

Praha - Zkapalněný zemní plyn (LNG) je nejlepší cestou, jak získat další dodávky plynu do Evropy, prohlásil dnes zvláštní vyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška. Podle organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) by měl LNG v roce 2015 pokrývat téměř čtvrtinu poptávky po plynu v členských zemích. Ruský plyn, jehož dodávky nyní kvůli sporu s Ukrajinou dále do Evropy netečou, kryje v současnosti zhruba pětinu evropské spotřeby.

„Samozřejmě jde o nákladné řešení, ale Británie, Francie i další země západní Evropy tyto peníze vynaložily a nyní dovážejí plyn doslova z celého světa, od Kataru po Trinidad, (…) půjde o dražší plyn, než je ten ruský, ale i drahý plyn je lepší než žádný,“ uvedl Bartuška v reakci na současný ukrajinsko-ruský spor o dodávky plynu.

Podle Oldřicha Petržilky z České plynárenské unie je ale LNG díky cenovému vývoji ropy a snižování investičních nákladů zkapalňovacích technologií dokonce plně cenově konkurenceschopný. Česko by měly zajímat hlavně projekty na severozápadě Německa, v Polsku, Itálii a Chorvatsku. Ve státech EU bylo vybudováno nebo je připravováno více než 20 projektů na terminály LNG. Například na projektu chorvatského terminálu spolupracuje i česká strana. Předpokládaná kapacita má činit asi deset milionů kubíků za rok.

Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu:

„Ukazuje se, že plyn je dnes nejcitlivější surovinou.“


Dodávky ruského plynu přes Ukrajinu, které kryjí asi pětinu celoevropské spotřeby, ustaly před týdnem a některé východoevropské země se ocitly na prahu energetické krize. Problém s tranzitem ruského plynu přes Ukrajinu měla odblokovat dohoda zprostředkovaná Evropskou unií, ale ani v úterý se žádný ruský plyn přes Ukrajinu do Evropy nedostal. Moskva a Kyjev se vzájemně obviňují z odpovědnosti za krizi.

Zkapalněný zemní plyn je 90-100procentní metan, který je zchlazen na minus 162 stupňů Celsia. LNG zaujímá asi 600krát menší prostor než plynný zemní plyn. V současnosti je využíván především v dopravě. Nárůst využívání LNG je v nejbližších letech očekáván v Asii i v Evropě, kde ho budou využívat zejména Anglie, Německo, Španělsko.

Mirek Topolánek, Martin Říman a Václav Bartuška
Zdroj: ČT24