Koruna oslabila vůči dolaru nad 21 CZK/USD

Praha - Včera koruna lámala několikaměsíční dno vůči euru, dnes porazila psychologickou hranici k dolaru. Odpoledne se obchodovala nad hranicí 21 CZK/USD. I vůči euru oslabovala až k 27,40 CZK/EUR. Investory od koruny vyhání razantní rétorika domácích centrálních bankéřů pro kurz poklesu úrokových sazeb a nedůvěra investorů v měny rozvíjejících se trhů.

„Averze vůči riziku nepřeje obecně měnám z rozvíjejících se trhů, mezi kterým navíc investoři považují východoevropské měny za nejvíce nadhodnocené. Za druhé, devizový trh, se obává agresivního jednání ze strany ČNB, která se netají tím, že hodlá srazit oficiální úrokové sazby velmi výrazně směrem dolů,“ uvedl analytik ČSOB Jan Čermák.

Vliv mají podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera i obavy z dalšího ekonomického vývoje středoevropských ekonomik, včetně české. „Náš náhled na vývoj koruny tak zůstává stále pesimistický, a proto dále doporučujeme prodávat českou korunu vůči evropské měně. Posunuli jsme proto naši cílovou úroveň na 27,90 Kč/EUR,“ uvedl.