Počet nesplácených hypoték v USA loni vzrostl o 81 procent

Washington - Počet Američanů, kteří v důsledku nesplácení svých hypoték přišli o dům či byt, vzrostl za loňský rok o 81 procent a dosáhl více než 2,3 milionu. Věřitelé loni zabavili více než 860 tisíc domů, což je více než dvojnásobek počtu z roku 2007. Nárůst přitom podle odborníků zatím není u konce.

Ekonomové firmy Moody˙s Economy.com předpovídají, že počet zabavených domů se bude ještě zvyšovat a v letošním roce stoupne o 18 procent. Zároveň spolu s hypotečními bankéři očekávají, že letos a i v několika příštích letech bude pokračovat také pokles cen domů. Bude to důsledek nynější hluboké recese ekonomiky, která vede k růstu nezaměstnanosti a k omezování výdajů.


Bez vládních programů zmírňujících dopady hypoteční krize by byl počet propadlých a nesplácených hypoték ještě vyšší. Vládní programy umožňují například změnit podmínky některých úvěrů, což je jinak obtížné, protože většinu hypoték již nevlastní původní vydavatelé, ale pohybují se mezi investory často v různě strukturovaných balících.

Krize na trhu hypoték v USA propukla již během roku 2007 a loni se transformovala na globální finanční krizi, která vyústila v recesi největších světových ekonomik.