Nebankovní úvěry bývají často nefér, chystá se zpřísnění dohledu

Praha - Počet exekucí proti domácnostem loni vzrostl téměř dvojnásobně a velká část z nich proběhla kvůli nespláceným spotřebitelským úvěrům. Občanská sdružení ale upozorňují, že v některých případech za exekuci mohou úvěrové společnosti, které dostávají lidi do problémů úmyslně. Smlouvy o úvěrech jsou napsané tak, že v nich běžný spotřebitel nefér praktiky neobjeví, a většina úvěrů podléhá minimálnímu dohledu.

„Čím dál tím více přibývá firem, které se snaží půjčit s cílem zmocnit se majetku nebo peněz dlužníka,“ tvrdí předsedkyně Občanského sdružení SPES Andrea Běhálková. Jsou známé i případy, kdy se 30tisícová půjčka jednou o den opožděnou splátkou přeměnila na 120tisícový dluh, a to kvůli přemrštěnému penále.

V zahraničí se podobným půjčkám říká „žraločí úvěrování“ a v Česku jim nahrává minimální dohled státu. Na nebankovní společnosti dohlíží totiž jen Česká obchodní inspekce a ta má omezené pravomoci. Stačí, aby byl úvěr nazván účelovým, třeba na výstabu domu, a ztrácí nad ním kontrolu.

Spotřebitelské úvěry mívají nefér podmínky (zdroj: ČT24)

U soudu je naděje na úspěch 

Lepší kontrola by umožňovala předkládat sporné případy k soudu a nedávný úspěch žaloby Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) na společnost Finpomoc.cz jim dává slušné naděje na úspěch. Soudce prohlásil některá smluvní ujednání Finpomoci za nepřiměřená. „Konkrétně v té smlouvě vlastně najdeme rozhodčí doložku nebo neomezené inkaso z účtu toho, kdo si půjčuje peníze,“ popisuje právník SOS Jiří Žůrek.

Podle SOS lidé doplácejí právě na tuto rozhodčí doložku, díky které všechny spory řeší jediný rozhodčí soud, který si vybírá firma. Celá smlouva přitom vypadá standardně, i když skrývá nebezpečná ustanovení. „Průměrnému spotřebiteli, i přesto, že by si smlouvu přečetl, by to nepomohlo a chytil by se do pasti,“ upozorňuje Žůrek.

Ministerstvo financí spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu nyní jednají o přísnější regulaci nebankovního trhu. Na žraločí úvěrování totiž doplácejí i daňoví poplatníci. Dlužníkům bývají exekuovány i sociální dávky, a tak některé firmy získávají státní peníze.