Poraženým ve sporu o plyn je střed a jihovýchod Evropy

Moskva - Největším poraženým ve sporu o dodávky a ceny plynu mezi Ruskem a Ukrajinou jsou státy střední a jihovýchodní Evropy. Rusko přišlo o reputaci spolehlivého zdroje energie pro Evropu, vzhledem k její závislosti na ruském plynu si ale Moskva zřejmě může dovolit některé své evropské odběratele krátkodobě proti sobě popudit. Také reputace Ukrajiny utrpěla velkou ránu, jak uvedla v rychlé analýze agentura Reuters.

Dohoda ve sporu o plyn vzešla z nočních jednáních v Moskvě mezi premiérem Vladimirem Putinem a Julijí Tymošenkovou. Podle ukrajinské premiérky už společnosti Gazprom a Naftogaz dostaly od šéfů vlád pokyn do pondělka vypracovat příslušné dokumenty stvrzující dosaženou dohodu.

Plyn neproudil do Evropy od 7. ledna

Kvůli sporu neproudil do Evropy plyn přes Ukrajinu od 7. ledna. Přes ni obvykle teče 80 procent ruského plynu pro Evropu, což představuje asi pětinu evropské spotřeby.

Slovensko, které nemá velké zásoby této komodity, se dočkalo dodávky plynu po jedenácti dnech odstávky. Surovina ale začala na Slovensko proudit dnes ráno z české strany nezávisle na nočním jednání v Moskvě. Slováci se dohodli na náhradních dodávkách se západoevropskými dodavateli, mezi kterými je i český RWE Transgas.

Evropa bude na ruském plynu závislá ještě několik let

Kreml si podle analýzy Reuters pravděpodobně spočítal, že Evropa bude na ruském plynu závislá ještě několik let, protože je neschopná najít alternativní zdroje rychle. Proto si může dočasně dovolit některé evropské odběratele popudit na cestě za vyššími cenami vyvážené komodity. Německo, Francii a Itálii, klíčové obchodní partnery Moskvy, spor tolik nepoškodil.

Pokud se dohoda Tymošenkové s Putinem dodrží, splní si Moskva sen přimět Ukrajinu platit za plyn více než dvojnásobek než dříve. Návrh smlouvy slibuje, že Kyjev bude platit evropské ceny plynu, i když má pro letošek ještě slevu 20 procent.


Ruský plynárenský gigant Gazprom tak vydělá miliardy dolarů navíc. A bohatě se mu vyplatí ztráta, která mu vznikla na začátku roku výpadkem exportu, píše Reuters.