Evropská komise: Krize srazí růst české ekonomiky na 1,7 procenta

Brusel - Česká ekonomika těžce pocítí dopady světové hospodářské krize. Podle nejnovější prognózy Evropské komise si letos sice narozdíl od většiny západoevropských zemí udrží růst, hrubý domácí produkt však posílí jen o 1,7 procenta. Ještě v listopadu přitom komise Česku věštila růst o 3,6 procenta.

Otevřená česká ekonomika doplatí hlavně na prohlubující se problémy svých obchodních partnerů. Silný propad čeká hlavně sousední Německo, jehož HDP by se měl letos podle Evropské komise propadnout až o 2,3 procenta.

Mnohé z nastupujících „hubených časů“ už naznačují výsledky českého průmyslu. Průmyslová produkce se v listopadu zřítila o víc než 17 procent. Extrémní výsledek měli na svědomí hlavně automobiloví výrobci, jejichž výroba klesla téměř o třetinu.

Směrem dolů dnes Evropská komise zpřesnila také svůj listopadový odhad českého růstu pro loňský rok ze 4,4 na 4,2 procenta. V roce příštím by pak české hospodářství mělo opět zrychlit na 2,3 procenta.


Evropskou unii čeká 1,8procentní propad

Ekonomika celé Evropské unie by měla v roce 2009 ztratit 1,8 procenta ze svého výkonu. Hospodářská krize podle prognózy zasáhne všechny členské státy EU bez výjimky. Nejvíce postiženou ekonomikou bude lotyšská, jejíž HDP se propadne o 6,9 procenta. Nejvyšší hospodářský růst by naopak mělo vykázat Slovensko, jehož ekonomika má vzrůst o 2,7 procenta.

„Dochází k propadu zakázek, propadu výroby, takže recese západoevropské ekonomiky je vidět už nyní a v nejbližších měsících uvidíme ještě silnější dopady toho negativního vývoje,“ varoval analytik ČSOB Petr Dufek.

Už ve druhé polovině letošního roku by se však měla unie začít pomalu vzpamatovávat z hospodářského otřesu. V příštím roce by podle komise měla ekonomika EU vzrůst o 0,5 procenta a ekonomika eurozóny o 0,4 procenta.