Privatizace ČSA může začít, vláda schválila podmínky

Praha - Vláda dnes fakticky odstartovala privatizaci Českých aerolinií, když schválila dokument připravený ministerstvem financí, který vymezuje podmínky prodeje aerolinek. Jméno nového majitele, který získá 92procentní podíl v ČSA vlastněný státem, má být známo do konce letošního září.

Výběrové řízení bude dvoukolové. V prvním kole musí zájemce prokázat plnění základních ekonomických a technických kritérií a bude prověřen i z hlediska zahraničně-politické bezpečnosti. Právo rozhodnout o postupujících z prvního kola si pro sebe vymínila vláda.

Zájemci o privatizaci ČSA budou muset mimo jiné zaručit, že letecká přeprava zůstane hlavním předmětem podnikání aerolinek, že domovským letištěm bude nadále pražská Ruzyně a že si ČSA zachovají status českého národního dopravce. Ve druhém kole bude jediným kritériem cena. Vítěze určí vláda na základě doporučení ministerstva financí.

Až 5 miliard do státní kasy 

Odhady výnosů z prodeje aerolinií se různí, většinou se pohybují od 3,5 miliardy do pěti miliard. Mnohem větší výnos si představuje předseda dozorčí rady firmy Ivan Kočárník. Týdeníku Ekonom řekl, že za pět miliard by ČSA neprodal, jeho představám by odpovídal spíše dvojnásobek.

„Otevřenost bývalého ministra financí a mého přítele Ivana Kočárníka mě vede k tomu, jestli je správným mužem dozorčí rady,“ reagoval premiér Topolánek, podle vlastních slov v nadsázce. Deset miliard je nereálných i podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky: „Cena se pohybuje mnohem níže.“

Předseda dozorčí rady ČSA Ivan Kočárník
Zdroj: ČT24