Vlastníkovi ČSOB se nedaří, dostane od Vlámska 2 miliardy eur

Brusel - Belgická finanční skupina KBC, do které patří i česká banka ČSOB, dostane další finanční injekci. Pomoci se jí rozhodlo Vlámsko, poskytnout jí chce dvě miliardy eur, tedy asi 55 miliard korun. KBC se potýká s finančními problémy kvůli globální krizi finančních trhů, která dolehla i na portfolio cenných papírů, ve kterých KBC uchovává svůj kapitál.

Výměnou za dvoumiliardovou injekci dostane vlámská vláda podíl na kapitálu problémové skupiny. Ke své účasti však nedostane hlasovací práva, takže nebude moci chod finanční instituce nijak zásadně ovlivňovat.

Špatné zprávy všude, kam se podíváš

Z KBC v posledních měsících přicházela jedna negativní zpráva za druhou. Na konci prosince do svých hospodářských výsledků promítla odpisy ve výši 900 milionů eur (asi 24,9 miliardy korun).

Lepší ale nebyl ani počátek roku 2009. Poté, co mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service aktualizovala některé postupy používané k oceňování dluhopisů CDO (dluhopisy sestavené z aktiv s fixní výší příjmu), začaly se prudce propadat akcie KBC. Trhy totiž očekávaly, že změna oceňování banku donutí odepsat část hodnoty jejího portfolia. Počátkem tohoto týdne se v důsledku toho propadly akcie belgické banky na nejnižší úroveň za posledních 17 let a v pádu pokračují.


„Tak jako řada lidí i oni podcenili potenciální snížení ratingů, k nimž sáhla Moody's, a dopady, které to může mít na jejich portfolio,“ řekl k propadu akcií KBC analytik Christophe Ricetti ze společnosti Natixis, podle kterého je nyní skupina pod značným tlakem, protože v minulosti tvrdila, že CDO v jejím portfoliu jsou vyšší kvality.

KBC zachraňována už podruhé

Od té doby, co se finanční krize rozhodla, že ukáže světu, co všechno umí, je pomoc vlámské vlády již druhou záchrannou injekcí, kterou KBC dostala. Podobně jako další belgickým bankám - Fortis a Dexii - jí na podzim navýšil o 3,5 miliardy eur základní kapitál belgický kabinet.