Paroubek s odboráři: Průmyslu hrozí katastrofa, vláda krizi nečelí

Praha - Setkání vedení sociální demokracie a zástupců Českomoravské konfederace odborových svazů přineslo souzvuk nad kritikou české vlády v době krize. Předseda ČSSD Jiří Paroubek s odborovým předákem Milanem Štěchem se shodli na tom, že vláda k dopadům krize přistupuje ledabyle a navíc lpěním na svých reformách zhoršuje blahobyt občanů. Oba připravují balíček protikrizových opatření, sociální demokracie jej představí v neděli, odboráři na jednání tripartity v příštím týdnu.

„Průmysl je na pokraji katastrofy a vláda k té propasti kráčí po květinovém koberci,“ narazil Paroubek na kabinetní přístup k dopadům krize. „Balíček opatření sociální demokracie, který jsme připravovali po dobu dvou měsíců, poodkryjeme v nedělních Otázkách Václava Moravce,“ slíbil Paroubek.

Podle předsedy nejsilnější opoziční strany jsme svědky poklesu koupěschopné poptávky a reálných mezd i díky vládním reformám. Navíc vláda zhoršuje výkon české ekonomiky prý tím, že nečerpá prostředky z evropských fondů. „V rozpočtu zeje díra o velikosti až 100 miliard korun,“ upozornil.

TK ČSSD a ČMKOS (zdroj: ČT24)


Kritikou nešetřil ani předseda odborové konfederace Milan Štěch. „Už v dubnu loňského roku jsme téměř přesně odhadli, jak bude česká ekonomika teď vypadat, kdyby tehdy příslušné orgány reagovaly na naše upozornění, nebyli bychom na prahu katastrofy,“ stěžoval si Štěch. „Vládní reformy navíc vedou k souběhu negativních dopadů na občany,“ dodal. Podle Štěcha je nutné, abychom pomáhali ekonomice alespoň jako naši západní sousedé.