Václav Klaus se po čtyřech letech zúčastní Světového ekonomického fóra

Praha - Prezident Václav Klaus se letos po čtyřech letech opět zúčastní Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Klaus podle vlastních internetových stránek fórum navštíví spolu s manželkou Livií od 29. ledna do neděle 1. února a promluví na pracovní večeři věnované postavení Evropy ve světě. Zúčastní se také schůzek vrcholných politiků na téma obnovy globálního ekonomického růstu a otázky klimatických změn.

Na Světovém ekonomickém fóru, kterého se zúčastní více než 30 premiérů a hlav států, Klaus hodlá hovořit mimo jiné se svými protějšky - prezidentem Švýcarska Hansem-Rudolfem Merzem, Ukrajiny Viktorem Juščenkem, Izraele Šimonem Peresem, Mongolska Nambarynem Enchbajarem či Arménie Seržem Sarkisjanem. Promluvit si má také s albánským ministerským předsedou Sali Berišou.

Český prezident zmešká pouze úvodní den pětidenní konference, kdy se úvodního slova ujme ruský premiér Vladimir Putin. Letošní davoské fórum má být jedním z nejvýznamnějších v jeho téměř čtyřicetileté historii. Přes 2500 byznysmenů, představitelů nevládních organizací a politiků včetně Gordona Browna a Angely Merkelové chce prodiskutovat východiska ze současné světové hospodářské krize.

Přímý přenos ze všech pěti dnů konference budete moci sledovat v ekonomické rubrice portálu ČT24.