Přes snahu ČNB úroky z hypoték rostou

Praha - Česká národní banka posledních několik měsíců snižuje úrokové sazby, v listopadu o 0,75 procentního bodu a v prosinci o další půl procento až na současných 2,25 procenta. Její snaha zlevnit úvěry se však na dnešním nedůvěrou prostoupeném finančním trhu míjí účinkem. Úroky z hypoték už dokonce překročily hranici 5,6 procenta a mladí lidé už mají nárok na státní hypoteční podporu.

„Úrokové sazby u hypoték jsou pořád na velmi nízké úrovni a hypoteční úvěry jsou i nadále nejlevnější úvěrový produkt, který na trhu pro občany je,“ tvrdí generální ředitel Hypoteční banky Jan Saidl, podle kterého je na současném finančním trhu málo prostředků a likvidity.

Podpora, která bude od prvního února vyplácena lidem mladším 36 let kupujícím nemovitost starší 2 let, má snížit úrokové zatížení o jeden procentní bod. Obavy, že by toho banky využily ke zvyšování úroků, „když to stát doplatí“, nejsou prý na místě. „Takto se banky skutečně nechovají,“ zdůraznil Saidl, podle něhož na státní podporu dosáhne jen omezené množství klientů.

Ředitel Státního fondu rozvoje bydlení Jan Wagner dodává, že bankám to neumožní velká konkurence na trhu hypoték. Podle Wagnera je ve fondu ministerstva pro místní rozvoj na státní podporu hypoték vyhrazeno 40 milionů korun. V případě vyčerpání prostředků je navíc ministerstvo připraveno přesunout peníze z jiných kapitol.