Svoboda chce dát svému ministerstvu jistotu a stabilitu

Praha - Nový ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda nevidí svůj úřad po předchůdci Jiřím Čunkovi na rozdíl od premiéra Mirka Topolánka v rozvratu. Problémy s čerpáním evropských prostředků a jeho monitoringem údajně sahají až k ministrovi Zemanovy vlády Petru Lachnitovi. Podle vlastních slov neprovede Svoboda na ministerstvu žádné čistky, propustil údajně pouze deset úředníků a snaží se na ministerstvu nastolit atmosféru vzájemné důvěry. V novém úřadu se chce Svoboda soustředit hlavně na často kritizované čerpání evropských dotací nebo problematiku zadávání veřejných zakázek.

„Ministerstvo není v žádném úplném rozvalu, Jiří Čunek udělal hodně dobrého,“ prohlásil Cyril Svoboda v dnešním Studiu 6. To, že na MMR jsou problémy, zdědili lidovečtí ministři po předchůdcích, tvrdí Svoboda s odkazem na Jiřího Lachnita (ČSSD), který ministerstvu šéfoval v letech 2000 až 2002.

Cyril Svoboda, ministr pro místní rozvoj:

„Toto ministerstvo není v rozvalu, chci, aby bylo zachováno. V žádném případě nejsem připraven toto ministerstvo rozpouštět nebo připravovat na likvidaci.“

Svobodovy priority: Evropské dotace a veřejné zakázky

Na dnešní  tiskové konferenci představil Svoboda základní priority úřadu pod svým vedením. Na prvním místě přitom zmínil čerpání prostředků z evropských fondů. Právě kvůli němu čelí ministerstvo nejtvrdší kritice. Evropská komise dokonce hodlá prošetřit český systém monitoringu čerpání.

Priority ministerstva pro místní rozvoj podle Cyrila Svobody:

  1. Čerpání prostředků z fondů EU se vším, co je s tím spojeno
  2. Program Panel a zateplování obytných domů
  3. Podpora zaměstnanosti
  4. Novela zákona o veřejných zakázkách zavádějící černou listinu netransparentních podniků

Personální škatulata

Novopečený ministr pro místní rozvoj chce dát svému úřadu větší stabilitu, jistotu a atmosféru vzájemné důvěry. Podle vlastních slov nechystá žádnou vlnu propouštění úředníků svého předchůdce. Celkem se Svobodova personální opatření dotkla 16 osob, z nichž 10 lidí, u kterých si ministr nebyl jistý jejich kvalitou a loajalitou, muselo své funkce opustit.

Na rozdíl od jiných koaličních politiků Svoboda nepožaduje zrušení MMR. „Toto ministerstvo zapotřebí určitě je, minimálně kvůli tomu monitorovacímu systému,“ tvrdí Svoboda. Dodává, že agendu jako bydlení či cestovní ruch bude vždy nějaký centrální orgán muset spravovat.

Vrátí se opět Jiří Čunek?

Druhý odchod lidoveckého předsedy Jiřího Čunka z vlády je podle Svobody minimálně na rok poslední. „Do voleb 2010 je náš předseda mimo vládu,“ ujistil Svoboda s tím, že nevylučuje jeho znovuzvolení předsedou. „Vůči některým kandidátům je pořád dobrou alternativou,“ míní Svoboda, který na lidoveckém sjezdu na některou vedoucí funkci kandidovat bude, zatím však nechce prozradit, na kterou.