Rusové opět přitáhli plynové kohouty, problémy má Polsko

Varšava - Týden po skončení rusko-ukrajinského sporu, který zastavil tranzit zemního plynu do dvacítky evropských zemí, se se stejným problémem znovu potýká Polsko. Dodávky plynu z východu v pondělí klesly o čtvrtinu, a Polsko tak nyní musí čerpat část suroviny ze zásobníků, aby uspokojilo zákazníky. Země nedostává plyn objednaný u švýcarské společnosti Rosukrenergo, kterou z poloviny vlastní ruský koncern Gazprom.

Švýcarská společnost Rosukrenergo byla prostředníkem mezi Ruskem a Ukrajinou v obchodu s plynem. Po podepsání dohody mezi Kyjevem a Moskvou, která ukončila plynovou krizi, byla firma odstavena ze hry. Polsko však má smlouvu s Rosukrenergem na dodávku sedmi milionů metrů krychlových denně.

Polsko dostává 76 procent objednaného objemu plynu. Tamní plynárenská společnost PGNiG dnes upozornila, že situace je horší než v době téměř dvoutýdenního konfliktu, kdy k plnému pokrytí spotřeby chybělo jen několik procent. Do Polska totiž vede potrubí spojující Rusko s Běloruskem, rusko-ukrajinský spor se ho tak příliš netýkal.

Plyn na čtyři týdny

Do Polska plyne podle informací PGNiG plyn objednaný pouze přímo u Gazpromu. Mluvčí PGNiG Joanna Zakrzewská dnes řekla, že díky rezervám jsou potřeby zákazníků uspokojeny na sto procent. Vedení firmy jedná o dodávkách v Kyjevě a Moskvě.

Polská distribuční společnost Gaz System upozornila, že bez chybějícího plynu od Rosukrenerga vystačí státní rezervy Polsku na tři až čtyři týdny. V podobné situaci je údajně i Maďarsko a Rumunsko, které také měly podepsány dohody se švýcarskou firmou.