Unex Uničov propustí až osm set lidí, prý dočasně

Olomouc - Světová finanční krize má v Olomouckém kraji svou první velkou oběť. Kvůli problémům na trhu se chystá propouštět strojírenská společnost Unex Uničov. Začátkem února tak o práci přijde až osm stovek zaměstnanců. Firma tvrdí, že výpovědi budou pouze dočasné. Všem chce garantovat návrat na původní místo od prvního července. Přesto mají zaměstnanci obavy.

Strojírensko-metalurgická skupina Unex jen v České republice zaměstnává na tři tisíce lidí, dalších pět set pak na Slovensku. Světová finanční krize teď ale na společnost dolehla plnou vahou. Zprávy o plánovaném propouštění se podnikem šíří už několik dnů. „Udělali velkou chybu. Když věděli, že se bude propouštět a že není práce, tak ji měli začít shánět,“ zlobí se jeden ze zaměstnanců podniku. „V současné době máme o čtyřicet procent méně objednávek a tedy i méně práce. Nebylo tedy dlouhodobě možné udržet stávající zaměstnanost,“ vysvětluje tiskový mluvčí strojírenské společnosti Boris Keka.

Přímo v Uničově přijde o práci až šest stovek lidí. „Střední článek řízení teď dává dohromady určitý počet lidí, bez kterých by se firma mohla obejít natrvalo. Zároveň vytváří mnohem početnější seznam lidí, bez kterých firma může krizi několik měsíců překonávat, ale nerada by se s nimi rozloučila natrvalo,“ uvádí předseda Závodní organizace odborového svazu KOVO Stanislav Axman.

Společnost je připravena garantovat propuštěným jejich místo od července. Úřad práce ale s těmito lidmi bude zacházet jako s ostatními uchazeči o zaměstnání. Nabídne jim volné místo, a pokud je nepřijmou s tím, že mají příslib z Unexu, vyřadí je úředníci z evidence. „Na tyto lidi se vztahují všechna práva a povinnosti vyplývající ze zákona o zaměstnanosti,“ informuje ředitel Úřadu práce Olomouc Roman Chlopčík.

Kromě Uničova chystá Unex propouštění také v Olomouci. Dceřinou společnost Moravské železárny opustí k prvnímu únoru sto až dvě stě lidí.