Fed se neprojevil, Kongres připravuje hlasování o dalším bailoutu

Washington - Ze dvou míst hlavního města Spojených států měl ve čtvrtek zavát vítr svěžích nápadů, jak na dopady finanční krize. Centrální banka Fed ale svůj hlavní operační nástroj, pohyb úrokových sazeb, po dvoudenní debatě nevyužila. Kongresmani zase připravovali první důležité hlasování pro návrh vládní pomoci ekonomice z pera Baracka Obamy.

Úrokové sazby za mořem zůstavají v rozmezí nula až čtvrt procentního bodu a Fed naznačil, že by na této úrovni mohly setrvat delší čas. Fed alespoň uvedl, že je připraven odkupovat dluhopisy americké vlády, aby uvolnil napětí na finančních trzích.

Sněmovna reprezentantů amerického kongresu se zase chystá hlasovat o stimulačním plánu na podporu ekonomiky. Záchranný balíček v hodnotě 825 miliard dolarů má pomoci odvrátit recesi a vytvořit až 4 miliony nových pracovních míst. Republikáni ale mají jiný názor. Předložili vlastní návrh, který upřednostňuje snížení daní. Prezident Barak Obama, který v posledních hodinách za balík intenzivně loboval, ale věří, že masivní pomoc sněmovnou projde.

Vydáno pod