Stále více Čechů si platí cestovní pojištění, bojí se výloh

Praha – Češi jsou čím dál opatrnější. Většina lidí se před odjezdem na zahraniční zimní dovolenou nechává pojistit, z obavy nejen o své bezpečí, ale i o svoji peněženku. Úrazy na zahraničních sjezdovkách se totiž můžou vyšplhat do statisíců korun.

Zlomená noha, transport ze sjezdovky, následný převoz do nemocnice, léčení a pak návrat do Česka může vyjít až 600 tisíc korun. „Zhruba každý rok máme o několik procent klientů víc. Ročně se u České pojišťovny na zimní dovolenou pojistí zhruba 120 000 klientů,“ tvrdí Jan Marek, mluvčí České pojišťovny. 

Češi jsou navíc pověstní tím, že na sjezdovkách „bourají“ často. Nejvíc v Rakousku a Itálii. Pokud zaviní srážku a někoho zraní, mohou na to bez pojištění tvrdě doplatit. Mohou se také stát terčem podvodníků, kteří se na Češích snaží vydělat – potřebuje-li rakouský důchodce operaci kolene, nechá se srazit ve frontě na vlek a pak už jen platíte. „Zraněná osoba může požadovat odškodnění na ušlý příjem, může požadovat bolestné, kompenzaci budoucích příjmů… To můžou být velmi závažné a drahé věci sahající do milionů korun,“ popisuje situaci Ondřej Rušikvas, ředitel privátního pojištění Evropské cestovní pojišťovny.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Běžné pojištění před cestou přitom přijde na necelou pětistovku. Připlatit si ovšem musejí ti, kteří předem vědí, že budou riskovat. Pojišťovny nabízejí speciální balíčky pro adrenalinové sporty. Pojistit můžou cokoli od skialpinismu přes skákání až po freeridovou jízdu mimo vyznačené sjezdovky. Za takové riziko dobrovolně platí každý čtvrtý Čech.

Vydáno pod