Rozpočet měl v lednu přebytek půl miliardy, jeho příjmy však klesají

Praha - Přestože bude i letošní český rozpočet schodkový, za první měsíc letošního roku hospodařil stát s přebytkem 0,5 miliardy korun. Zdánlivě pozitivní informaci však kalí srovnání s loňským lednem, kdy státní rozpočet vykázal přebytek 9,7 miliardy korun. Alarmující je rovněž fakt, že rozpočtové příjmy byly o 14 procent nižší než loni v lednu.

„Dnes zveřejněné výsledky státního rozpočtu přinesly špatnou zprávu… Krize se již evidentně zakousla do české ekonomiky a příjmy státní pokladny to ihned pocítily… Je jasné, že ve státním rozpočtu navržený deficit ve výši 38,1 miliardy korun je naprosto nedosažitelný,“ komentoval údaje analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Na letošní rok je schválen rozpočet s deficitem 38,1 miliardy korun, který ovšem počítal s růstem ekonomiky o 4,8 procenta. Na základě aktualizované verze rozpočtu je nyní podle ministerstva financí možné počítat se schodkem kolem 73 miliard korun, pokud ovšem hospodářský růst neklesne pod jedno procento.

Ministr financí Miroslav Kalousek se dnes přitom nechal slyšet, že není možné vyloučit ani ekonomický pokles. Podle jeho náměstka Eduarda Janoty by v takovém případě Česko přestalo plnit tříprocentní maastrichtské kritérium týkající se deficitu veřejných financí.

Oficiální páteční prognóza ministerstva financí odhaduje, že české hospodářství letos poroste o 1,4 procenta. Zároveň ale upozorňuje, že růst může být i nižší, protože současná situace v ekonomice je nepřehledná. Podle Pikory je zajímavé, že v době krize neklesají jen příjmy, ale i výdaje.

Příjmy v lednu meziročně klesly zejména kvůli nižšímu výběru spotřební daně o 13,8 miliardy na 85 miliard korun. Celkové výdaje státu činily v lednu 84,5 miliardy korun a v meziročním srovnání klesly o 4,6 miliardy. Na úrocích ze svého dluhu stát v lednu zaplatil 3,5 miliardy korun.