Fed: Protekcionismus je jako kokain

Washington - Prezident pobočky Federální rezervní banky (Fed) v Dallasu Richard Fisher dnes varoval před souborem ekonomických opatření, s nímž přichází administrativa prezidenta Baracka Obamy. Fisher upozornil, že by návrh mohl vést k protekcionismu se všemi devastujícími dopady, které může mít na ekonomiku a obchodní vztahy se světem. Protekcionismus přitom přirovnal ke kokainu.

„Řeknu to bez obalu. Protekcionismus je pro ekonomiku jako dávka kokainu. Může vás to povznést, je to ale návykové a vede to k ekonomické smrti,“ řekl Fisher. Stimulační opatření, s nimiž se počítá v navrhovaném fiskálním stimulu, jsou známa jako program „Buy America“. Fisher řekl, že Spojené státy si nemohou dovolit jít cestou, která se nyní připravuje za účelem podpory ekonomiky. „Doufám, že naši senátoři, demokraté i republikáni, budou toto posuzovat velmi citlivě,“ podotkl Fisher.

Obama chce prosadit stimulační plán v objemu 825 miliard dolarů (asi 18,2 bilionu Kč), který by ve Spojených státech ukončil hospodářskou recesi. Zákonodárci mezitím jednají o pravidlech, která by zajistila, že peníze z veřejných zdrojů se budou vynakládat na nákup zboží, které se vyrábí v USA. Bílý dům chce ale jednotlivé návrhy v rámci programu „Buy America“ ještě podrobit revizi.


Fisher také vyzval Kongres, aby zvážil dopady okamžité potřeby podpořit hospodářský růst ve světle dlouhodobých dopadů zadlužení, jež mohou ekonomiku velmi nepříznivě ovlivňovat ještě celá léta. „Naším posláním je udržet cenovou stabilitu a zároveň se ve Spojených státech starat o růst a zaměstnanost. Je to velmi obtížné vyvažování a lze je realizovat jen za předpokladu, že je podpořeno citlivou fiskální politikou,“ vysvětloval Fisher.

Fed využívá agresivích opatření ke zlepšení situace na úvěrových trzích a snaží se podpořit jejich normální fungování. Základní sazby snížil takřka na nulu a do finančního systému napumpoval stovky miliard dolarů. Rozvahový účet centrální banky se tak zvýšil na více než dvojnásobek a dosahuje téměř dvou bilionů dolarů. Fisher přitom volá po strategii výstupu, která by měla zabránit tomu, aby tento masivní nárůst likvidity příliš nepodněcoval inflaci, až se ekonomika vrátí k růstu.