Majitelé chtějí prodat Crystalex i Sklárny Kavalier

Praha - Sklárny Kavalier i Crystalex z krachující skupiny Bohemia Crystalex Trading jsou na prodej, a to bez ohledu na finanční pomoc státu. Majitelé společností a jejich vedení se dohodli s bankami i insolvenčními správci, že nastartují proces prodeje. Správci teď mají do konce příštího týdne najít finančního poradce, se kterým budou na prodeji obou firem spolupracovat.

„Cílem všech je prodat sklárny co nejrychleji,“ uvedl mluvčí skupiny Karel Samec. Upozornil ale, že na základě insolvenčního zákona lze prodej dokončit až po vyhlášení konkurzu na majetek obou společností, které jsou nyní v úpadku. Ve Sklárnách Kavalier se dá prohlášení konkurzu očekávat už v pondělí 9. února po schůzi věřitelů, v případě Crystalexu to bude nejdříve 12. března. 

Skupina dál vyjednává s ministerstvem financí o pomoci sklárnám. Kalouskovo ministerstvo vážně uvažuje především o podpoře Crystalexu, ve hře je totiž 1600 pracovních míst. Ve sklárně se v lednu zastavila výroba, protože banky odčerpaly finanční prostředky z jejích účtů. „Ministerstvo si vyžádalo detailnější ekonomické informace, rozhodnutí by mělo zaznít do konce tohoto týdne,“ řekl Samec. Banky zatím tomuto způsobu záchrany příliš nefandí, pokud ale ministerstvo výrobu podpoří, majitelé je požádají, aby stanovisko přehodnotily. 

Bohemia Crystalex má miliardové dluhy  

Skupina Bohemia Crystalex Trading a majetkově spjatá Porcela Plus byly ještě v polovině loňského roku největším výrobcem užitkového skla a porcelánu v Česku. Dohromady zaměstnávaly asi sedm tisíc lidí. Skupina se ale dostala do velkých finančních problémů, bankám dluží téměř čtyři miliardy korun a další stovky milionů dodavatelům. Kvůli nedostatku provozního kapitálu jsou obě skupiny od loňského září v insolvenčním řízení. 

Už loni zastavily výrobu společnosti Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou a Sklárny Bohemia Poděbrady, po novém roce se linky zastavily i v Crystalexu. Z celé skupiny vyrábí jen Sklárny Kavalier Sázava a Karlovarský porcelán. Podle odborářů už o práci přišlo na 5000 pracovníků, další jsou kvůli nedostatku peněz na provoz a mzdy vážně ohroženi. Jejich situace je o to horší, že ekonomická krize nutí propouštět i další firmy a pracovních příležitostí v celé zemi ubývá.

Vydáno pod