Ve Švédsku dostává šanci jaderná renesance

Stockholm - Švédská vláda se chystá v budoucnu nahradit stávající jaderné reaktory novými. Koaliční kabinet premiéra Fredrika Reinfeldta dnes navrhl odvolat moratorium, které před téměř 30 lety Švédsko uvalilo na budování nových reaktorů. Návrh musí ještě schválit parlament, kde má vláda těsnou většinu.

Zrušení zákazu má umožnit postavit nové reaktory na místě dnes stojících tří švédských jaderných elektráren Oskarshamn, Ringhals a Forsmark. V nich v současnosti funguje deset reaktorů, které produkují polovinu elektrické spotřeby Švédska. Pokračování ve využívání jádra Reinfeldt zdůvodnil také současnou ekonomickou krizí. Švédská vláda na druhou stranu počítá rovněž se zvýšením podílu energie z obnovitelných zdrojů, zejména z větrných elektráren.

Švédové si v roce 1979 po nehodě v americké jaderné elektrárně Three Mile Island u Harrisburgu v referendu odhlasovali zastavení rozvoje jaderné energetiky. O rok později schválil tamní parlament moratorium na stavbu dalších reaktorů. V důsledku toho byla odstavena dvoureaktorová elektrárna Barsebäck u Malmö.

Švédsko tak dává návod Evropě a třeba i Česku, které s myšlenkou rozvoje jaderné energie koketuje. Švédsko v polovině roku převezme od České republiky půlroční vedení Evropské unie.

V Česku fungují jaderné elektrárny v Temelíně a Dukovanech, výstavbu dalších bloků zmrazilo z podnětu Strany zelených programové prohlášení současné koaliční vlády. Ministerstvo průmyslu nicméně předpokládá vzestup podílu jaderné energie na celkové spotřebě ze současných asi 30 procent na 40 až 50 procent do roku 2030. Budování dalších jaderných bloků nepřímo doporučila závěrečná zpráva nezávislé energetické komise, která měla vypracovat dlouhodobou prognózu vývoje energetiky do roku 2030 a 2050.