Buffett se krize nebojí a nakupuje akcie

New York - Investorská legenda Warren Buffett se dluhové krize nebojí. Jen ve třetím čtvrtletí investoval do akcií skoro 24 miliard dolarů, což bylo u něj nejvíce za posledních 15 let. Podle analytiků jde o další geniální tah zázraku z Omahy.

Přezdívku „Zázrak z Omahy“ si Warren Buffett zaslouží. Ještě v jedenácti letech vydělal na akcích pár desítek dolarů. Už v roce 1961 ale vydělal první milion a koncem 80. let byl čtyřnásobným miliardářem. V současnosti druhý nejbohatší člověk na světě je stále vzorem pro zástupy investorů. 

Thomas Russo, partner Gardner Russo & Gardner

„Má neuvěřitelný přehled o trzích. Když do něčeho investuje, je to v podstatě recept na úspěch.“ 

„V poslední době na určité investice trochu změnil náhled a už to nejsou jenom investice do potravinářského sektoru, nebo do jednotlivých bank ale trochu se přeorientovává. Například poslední akvizicí je společnosti Lubrizol,“ vysvětluje makléř společnosti Patria Direct Roman Koděra. 

Jen do výrobce specializované chemie Lubrizolu Buffett vložil devět miliard dolarů. Zbylé peníze rozložil mezi více titulů, největší část šla do prioritních akcií Bank of America. „V návaznosti na jeho investici akcie Bank of America posílily, nicméně v následujících týdnech začaly ztrácet. Takže to už teď nebude jen o kouzlu Warrena Buffetta,“ dodává Koděra. 

Podle analytiků Buffett dlouhodobě ví, co dělá. Ostatně s investováním v krizových obdobích má zkušenosti. Jako jeden z mála začal úspěšně investovat v roce 2008 – tedy v době, kdy trhy teprve padaly na dno.