Nelegální cigarety připravily loni stát až o čtyři miliardy

Praha - Ceny cigaret v posledních letech stoupají. Může za to zvyšování daní, kterými se stát snaží kuřáky odradit od jejich zlozvyku. Oni si to ale nechtějí nechat líbit a nakupují levnější cigarety na černém trhu. Česko tak podle propočtů předních tabákových firem, které nelegální obchod také trápí, přišlo za loňský rok na daních až o čtyři miliardy korun.

V posledních měsících roku prodej legálních, tedy zdaněných cigaret v Česku klesl o 20 procent. A zdaleka to není tím, že by se kuřáci svého zlozvyku vzdali. „Ke zvratu došlo někdy ve třetím čtvrtletí minulého roku, kdy jsme my i konkurence začali zaznamenávat zásadní posuny v oblasti nelegálního trhu,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 ředitel pro firemní a právní záležitosti British American Tabacco Vratislav Janda.

Viník nárůstu nelegálních tabákových výrobků na českém trhu je podle tabákových společností zcela zřejmý. Může za to loňský vstup Česka do schengenského prostoru, díky kterému zmizely z hranic kontroly.

Nelegální cigarety se do země dostávají především z Ruska a Asie. Přibývá ale i černých výroben přímo na území České republiky. Policie jich v minulosti odhalila už několik. Je to ale poměrně složitý proces, který trvá dlouho. „Předchází tomu důkladná činnost specialistů, kdy je třeba sledovat pohyb segmentů na výrobu, pohyb strojů, je zde velmi úzká spolupráce mezi jednotlivými složkami, státy,“ nastínil mluvčí generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Počet odhalených případů nelegálního obchodu s cigaretami se rok od roku mění. Zatím největších úspěchů celníci dosáhli v roce 2006, kdy zabránili daňovým únikům téměř za dvě miliardy korun.

  • Celník dokumentuje zadržené cigarety autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/640/63959.jpg
  • Nelegální obchod s cigaretami autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/669/66896.jpg