Firmy vítají novelu zákoníku práce, odbory se bojí jeho zneužití

Praha - Novela zákoníku práce uvolní trh, což pomůže podnikům k větší konkurenceschopnosti, myslí si zástupci zaměstnavatelů oslovení ČTK. Především vítají to, že zaměstnanec bude moci dostat výpověď kvůli nedodržení léčebního režimu. Tato praxe naopak nejvíce vadí odborářům, podle nichž to mohou firmy zneužívat. Zvýšení dolní sazby DPH je podle firem přijatelný kompromis, ale stejně jako odboráři upozorňují na zdražení řady výrobků a služeb. U obou návrhů sněmovna v neděli přehlasovala Senát.

Senátní veto vládní novely zákoníku práce v neděli přehlasovala sněmovna. Odstupné se podle ní má řídit počtem odpracovaných let, předloha omezuje také zaměstnávání na dobu určitou. Kromě toho poslanci ODS, TOP 09 a VV v neděli potvrdili zvýšení dolní sazby DPH od příštího roku na 14 procent ze současných deseti procent. Zdraží například potraviny a takto získané peníze mají posílit důchodový účet. Novela rovněž sjednocuje od roku 2013 obě sazby DPH na 17,5 procenta, základní sazba DPH je nyní dvacetiprocentní. Zákony ještě musí podepsat prezident republiky.

„Novela zákoníku práce pomůže k větší liberalizaci pracovněprávních vztahů a k tolik potřebnému zpružnění trhu práce,“ prohlásil prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Poskytne podle něj větší volnost zaměstnavatelům a zaměstnancům domluvit se na vzájemných pravidlech. „Vítáme například větší smluvní volnost při uzavírání zkušební doby. Jednoznačně pozitivně vnímáme i to, že zaměstnavatel bude moci dát výpověď tomu, kdo zneužívá dávky a porušuje režim nemocenské,“ dodal.

Zákoník má posílit konkurenceschopnost českých firem

Rovněž Svaz průmyslu a dopravy považuje novelu pracovního kodexu za dobrou pro konkurenceschopnost tuzemských firem. Obsahuje prý řadu bodů, které dlouhodobě požadoval. „Mezi naše požadavky, po nichž volaly firmy, patřilo zvýšení maximálního rozsahu práce na dohodu, změna zaměstnávání na dobu určitou, změna zkušební doby či možnost výpovědi zaměstnance v době pracovní neschopnosti, pokud zásadně poruší léčebný režim a řada dalších,“ uvedl mluvčí svazu Milan Mostýn.

V zaměstnání
Zdroj: ČT24

Komora považuje chystané sjednocení sazeb DPH na 17,5 procenta za přijatelný kompromis. V této souvislosti však odmítá úvahy o případném sjednocení sazeb DPH na vyšší úrovni. I v případě prohloubení ekonomických problémů v EU a ČR by prý stát měl dostatek peněz na to, aby nemusel zvyšovat daně. „Jistě ještě existuje prostor pro úspory na výdajové straně státního rozpočtu, v racionalizaci státní správy. Zvýšení daní v době zpomalení ekonomiky by mělo silně negativní dopady na české firmy i na celé hospodářství,“ podotkl Kužel.

Podle Svazu průmyslu a dopravy může být negativním důsledkem zvýšení DPH tlak na růst mezd. Druhým rizikovým faktorem je omezení poptávky kvůli zvýšení finální ceny. To se týká zejména sféry obchodu, osobní dopravy, výrobců potravin, léků a sektorů dodavatelů tepla a vody. Ke zvýšení cen ze stejného důvodu dojde zřejmě i u stavebních prací, týkajících se bytové výstavby.

Prezident Svazu ochodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka míní, že zvýšení spodní sazby DPH z deseti na 14 procent obchodníci promítnou do cen potravin. Ziskovost maloobchodu se nyní totiž podle Juračky pohybuje pouze na úrovni jednoho procenta z obratu, takže obchodníci nemají prostor očekávaný nárůst DPH utlumit. „Maloobchodem nyní zmítají vyšší náklady na energii a dopravu, přičemž válka řetězců je doslova na ostří nože a jejich ziskovost klesá. Maloobchod proto potřebuje zvýšit ceny a ještě je zvýší o to DPH,“ poznamenal Juračka.

ČMKOS kritizuje vyšší DPH

„Bude to mít negativní dopady na nízkopříjmové rodiny a rodiny s dětmi,“ kritizuje změny v DPH místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Václav Pícl. Zdraží se podle něj potraviny, energie, ceny léků a další věci. Cenové dopady tak budou značné. Problémy to podle něj způsobí i zdravotnickým zařízením, školám či kulturním zařízením. Negativní dopad to může mít i na státní rozpočet, protože v pohraničí budou lidé po zdražení raději jezdit nakupovat do sousedních států.

Jak stát vynahradí chudým zvýšení DPH
Zdroj: ČT24

Se schválenými reformami nesouhlasí ani druhá největší odborová centrála v zemi, Asociace samostatných odborů (ASO). „Je to zvýšení jenom proto, aby se vyrovnal schodek na důchodovém účtu,“ řekl její předseda Bohumír Dufek ke změnám v DPH. Ten se přitom podle něj dal řešit jiným způsobem. A to oddělením důchodového účtu od státního rozpočtu s tím, že by se do něj převedl podíl, který ČR má ve státních firmách.

Asociaci vadí na novele zákoníku práce to, že zaměstnanec může dostat výpověď kvůli nedodržení léčebního režimu. „Ono se to bude velice těžko kontrolovat a mnohdy podnikatelé dokážou zneužít všechno ve svůj prospěch,“ řekl Dufek. Nesouhlasí ani s penzijní reformou, protože prý nezabezpečuje navýšení důchodů tak, jak bylo slíbeno, a navíc zvyšuje DPH.