České dráhy vypsaly tendry za 3,7 miliardy na obnovu vozového parku

Praha - České dráhy vypsaly sérii výběrových řízení na periodické opravy a údržbu vozového parku v celkové hodnotě zhruba 3,7 miliardy korun. Potvrdil to mluvčí ČD Ondřej Kubala. Drahám skončila koncem loňského roku víceletá smlouva a nyní hledají nové partnery. "Letos ve druhém čtvrtletí se začne s opravami již podle nové smlouvy," řekl mluvčí. Zakázky budou tříleté, největší z nich je oprava starých pantografů za 635 milionů.

Celkem vypsaly dráhy 13 soutěží, šest se týká lokomotiv a sedm opravy vagonů. Všechny tendry se pohybují v řádu stovek milionů, ve dvou se dokonce zájemci utkají o částku přesahující 600 milionů korun, kromě pantografů je to ještě zakázka na více než 600 pravidelných oprav osobních vagonů. 

Dráhy ale nebudou jen opravovat staré vagony, cestující se dočkají i nových moderních rychlíků na tratích z Prahy do Rakovníka a Českých Budějovic. Tyto vozy si chtějí dráhy dlouhodobě pronajímat, chystají také nákup stovky nových osobních vagonů. Ty chtějí dráhy nasadit na vnitrostátní spoje, kde dosud jezdí klasické zelené vagony s kupé pro osm cestujících a červenými koženkovými potahy na sedačkách. „Ty už neodpovídají tomu, v čem bychom měli vozit cestující v 21. století,“ řekl Kubala. Nové vozy by měly mít moderní sedadla a kupé pro šest cestujících. Dráhy je zaplatí pomocí finančního leasingu. 

Obnova vozového parku patří už delší dobu k prioritám vedení Českých drah i nového ministra dopravy Petra Bendla (ODS). K nejviditelnějším novinkám patří krajské motoráky Regionova nebo nové pantografy CityElefant. Na obnovu vozového parku chtějí dráhy mimo jiné použít peníze z loňského prodeje majetku Správě železniční dopravní cesty. Čistý zisk z transakce byl zhruba osm miliard, část peněz ale dráhy dají na úhradu ztráty v krajské dopravě.

Nová souprava Regionova
Zdroj: ČT24