Vláda schválila letenky zdarma a 500 eur navíc pro cizince, kteří opustí Česko

Praha - Vláda schválila návrh ministerstva vnitra na opatření týkající se zahraničních dělníků pobývajících na území Česka. Mnozí z nich totiž v souvislosti s hospodářským zpomalením ztratili nebo v brzké budoucnosti ztratí práci a nyní hrozí, že se zapojí do zločineckých struktur. Součástí návrhu je i letenka zdarma a příspěvek 500 euro pro ty, kteří se dobrovolně rozhodnou vrátit do vlasti. Zatím stačí peníze asi pro dva tisíce lidí. Kabinet je ale připraven poslat jich domů ještě víc. Opozice plán kritizuje, vláda s ním prý přišla pozdě.

„Na jedné straně chceme omezit udělování dlouhodobých víz, za druhé chceme zpřísnit podmínky pro činnost zaměstnavatelských agentur a za třetí chceme pomoci těm lidem, kteří se ocitnou bez práce,“ shrnul cíle plánu ministr vnitra Ivan Langer.

Už teď jsou na našem území stovky zahraničních dělníků, zejména Mongolů a Vietnamců, kteří ztratili práci. Během prvního čtvrtletí přibude dalších 12 tisíc nezaměstnaných cizinců a jejich počet bude nadále narůstat. Podle ministerstva se až 80 procent z nich bude snažit na českém území zůstat, 10 - 15 procent může pak pohltit podsvětí. Proto mezi cíle ministerstva patří i motivace cizinců k dobrovolnému návratu do vlasti v podobě letenky zdarma a příspěvku ve výši 500 eur.

Ministerstvo vnitra, policie a nevládní i mezinárodní organizací pro uprchlíky mají teď za úkol vytipovat cizince, kteří jsou ochotní odjet domů. Vláda zatím vyčlenila 60 milionů korun: „Jsou to dobře investované peníze, protože neřešený problém by s sebou nesl vyšší náklady jak finanční, tak taky zhoršení bezpečnostní situace, zapojení do páchání trestné činnosti a podobně,“ vysvětluje Langer.

Langerův návrh sice nakonec na vládě prošel jednoznačně, před jednáním ale někteří ministři vyjadřovali pochyby: „Je potřeba uvažovat velmi opatrně. Zda se jedná skutečně o ochranu zájmů České republiky a kde už překračujeme nějakou hranici, kde by to mohlo zasáhnout do občanských práv těch samotných cizinců,“ uvedl ministr školství Ondřej Liška (SZ).

Odborníci také varují, cizinci přijeli do Česka vydělat peníze pro celé rodiny a letenky je k návratu nepřesvědčí. To se týká hlavně Mongolů. Podle předsedy Česko-vietnamské společnosti Marcela Wintera zase nebude stačit finanční obnos vyčleněný vládou: „Dva tisíce budou mít zájem hned, ale musíme počítat s tím, že do půl roku bude potřeba se postarat o 12 tisíc Vietnamců.“  

Náklady na dobrovolný návrat cizinců by v budoucnu měly přejít na pracovní agentury. „Jsou to náklady, se kterými nikdo nepočítal a agentury se podle toho budou muset zachovat a počítat s nimi ve svých kalkulacích už při náboru těch lidí,“ říká k záměru ministerstva Luboš Rejchrt, prezident asociace poskytovatelů.

Cizinci u strojů
Zdroj: ČT24