Slovensko jde v českých stopách radikálního poklesu průmyslu

Bratislava - Průmyslová výroba na Slovensku se loni v prosinci pod tlakem světové hospodářské krize meziročně propadla o 16,8 procenta, což byl nejhorší výsledek nejméně od roku 1999, kdy se výroba začala počítat současnou metodou. O více než 12 procent oproti prosinci loňského roku klesl výkon stavebnictví. Pokles zaznamenala všechna odvětví a nejvýraznější byl v automobilovém průmyslu, který je jedním z motorů slovenské ekonomiky. Podobný scénář zažívá česká ekonomika. Důvodem je i v tuzemsku úzce profilovaná výroba a vysoká návaznost exportu na Německo.

Ještě hůře ale můžou vypadat čísla za leden. Jednak byly podniky postiženy plynovou krizí, nikdo neví, jak reaguje odbyt v závislosti na změnu korun za eura. „Ekonomové i politici jsou v odhadech velmi opatrní, naopak pozitivně hodnotí přistoupení k euru,“ popsal Ladislav Kerekeš, zpravodaj České televize na Slovensku. Euro prý znamená pojištění rizik, opak lze vidět s národní měnou třeba v Česku nebo v Maďarsku.

Slovensko čeká sice i letos poměrně uspokojivý hospodářský růst, analytik Aleš Michl ale varuje právě před profilací průmyslu: „Například na autoprůmyslu jsou Slováci mnohem více závislí než Česká republika.“

200 milionů eur podpory

A vládní garnitura si je mimo jiné i tohoto vědoma. Slovenská vláda podpoří ekonomiku oslabovanou hospodářskou a finanční krizí nižšími daněmi pro většinu lidí, veřejnými investicemi do stavby dálnic nebo urychleným využíváním eurofondů. Navrhovaná opatření na povzbuzení výkonu ekonomiky zatíží letos veřejné finance částkou zhruba 200 milionů eur (5,6 miliardy korun). Kabinet již minulý týden přijal opatření na podporu zaměstnanosti.

„Významně podpoříme investory, kteří vytvoří nová pracovní místa, v některých regionech to bude až 3624 eur na pracovníka,"

slovenský premiér Robert Fico

Slovensko opustí Molex, jeden z prvních zahraničních investorů

Slovensko už není pro investory z vyspělých zemí světa levný východ, i tak by se dalo interpretovat poslední rozhodnutí jedné velké zahraničních firem na Slovensku. Svůj závod chce zrušit a přesunout do zahraničí například americká firma Molex. Ta vyrábí komponenty pro automobilový průmysl u obce Kechnec. O práci tak přijde téměř tisíc lidí. 

Vydáno pod