Hospodaření s elektroodpady zůstane beze změn, rozhodl soud

Brno - V Česku se bude i nadále hospodařit s elektrošrotem a starými spotřebiči podle stávajících pravidel. Ústavní soud dnes totiž zamítl návrh na zrušení vyhlášky o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady, který k němu podali někteří členové ČSSD s tím, že brání svobodnému podnikání.

Sporným bodem vyhlášky je tvorba takzvaných kolektivních systémů na sběr elektrospotřebičů. Prostřednictvím systémů výrobci a dovozci zajišťují a financují povinný zpětný odběr elektrošrotu.

Pro odběr spotřebičů uvedených na trh po roce 2005 mohou výrobci a dovozci vytvářet různé individuální i kolektivní systémy, které pak fungují vedle sebe. Pro starší výrobky, které se na trh dostaly před 13. srpnem 2005, je ale podle vyhlášky nutné zřídit jen jeden kolektivní systém v každé typové skupině spotřebičů.

Například zpětný odběr historických velkých domácích spotřebičů tak zastřešuje pouze společnost Asekol, u osvětlovacích mechanismů má stejné postavení firma Ekolamp, u lékařských přístrojů firma Rema. Podle ústavní stížnosti je omezení na jediný kolektivní systém v každém segmentu chybou.