Eurobarometr: Občany trápí krize, podporují předsednictví i Euro

Praha - Podle výsledků říjnového průzkumu Eurobarometr, který pro občany unie pravidelně zadává Evropská komise, se Češi v nadcházející době nejvíce obávají důsledků hospodářské krize. V tomto ohledu se nikterak neliší od občanů ostatních zemí unie. Na 60 procent Čechů hodnotí ekonomickou situaci vlastní země za špatnou a obává se zvýšení cen. V evropském kontextu se negativně o situaci národních hospodářství vyjádřilo 69 procent obyvatel sedmadvacítky.

Mimo negativní reakce však Češi považují současné české předsednictví v EU za důležité a zemi prospěšné. Smýšlí takto zhruba 78 procent lidí. Občané České republiky jsou však skeptičtější k otázce samotného členství v EU. Jako dobrou věc hodnotí začlenění do unie zhruba 46 procent, to je pod průměrem výsledků v ostatních zemích unie, který činí 53 procent. Za špatné členství považuje 12 procent Čechů, 40 procent obyvatel ho vnímá neutrálně.

Právě české předsednictví může očima Čechů vylepšit současné postavení země v rámci EU. To není totiž podle názoru vlastních občanů nikterak valné. S tvrzením, že hlas republiky má v unii váhu, nesouhlasí 49 procent lidí, 44 procent vyjádřilo souhlas. Pouhých 36 procent se domnívá, že jsou zájmy ČR v unii brány dostatečně v úvahu, plných 54 procent pak s tímto názorem nesouhlasí.

Lidé mají pocit, že jejich vliv na chod unie je malý. Na druhou stranu
občané věří více evropským institucím než českým. Paradoxně tak Češi méně věří domácím institucím, jejichž chod mohou přitom snáze ovlivnit, unii totiž lidé chápou jako pevný rámec a záruku našeho vývoje, řekl sociolog Ivan Gabal.

Přijetí eura Češi podporují, v porovnání s Evropou jsou však skeptičtější  

Většina Čechů sice podporuje evropskou měnu euro, ovšem v porovnání s ostatními státy jsou Češi vlažnějšími příznivci společné měny. Měnovou unii podporuje 53 procent lidí, opačný názor má 40 procent.