Recese vstoupila do střední Evropy, spadlo do ní Maďarsko

Bratislava/Budapešť - Recese už vstoupila do střední Evropy. Maďarská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí klesla o jedno procento, a oficiálně tak do recese vstoupila. Meziročně činí pokles tamního hrubého domácího produktu dvě procenta. Růst slovenské ekonomiky ve stejném období prudce zpomalil na 2,7 procenta, i když ještě ve třetím čtvrtletí hospodářský růst dosahoval sedmi procent.

Vývoj maďarského HDP je nejhorší od roku 1996, kdy země začala čtvrtletní data zveřejňovat. Předběžný roční propad byl ve čtvrtém čtvrtletí výraznější, než očekávali analytici, kteří vesměs počítali s poklesem v rozsahu 1,3 procenta.

Výsledek slovenské ekonomiky naopak analytiky překvapil příjemně, očekávali totiž o 0,2 procentního bodu razantnější zpomalení. Slovenský růst se tak udržel na předních místech v rámci Evropské unie.

Na středoevropských trzích se v posledních týdnech začala šířit špatná nálada, která se promítala především do poklesů státních měn. Těm se vyhnulo jen Slovensko, které je od začátku roku členem eurozóny.


Česká ekonomika si podle dnes zveřejněných dat udržela i v posledním čtvrtletí loňského roku přes pesimistická očekávání analytiků růst ve výši jednoho procenta. Za celý loňský rok ekonomika rostla o 3,5 procenta, pro letošní rok však Česká národní banka předpovídá pokles o 0,3 procenta; souhlasí s ní i většina analytiků.

Podle dřívějších údajů zpomaluje i polská ekonomika, tempo jejího růstu loni zpomalilo na 4,8 procenta z předchozích 6,7 procenta. Liberální kabinet premiéra Donalda Tuska už schválil protikrizový balíček a zároveň snížil odhad hospodářského růstu na 1,7 procenta.

Střední Evropa trpí především sníženou poptávkou na Západě. Evropský statistický úřad (Eurostat) dnes zveřejnil, že v posledním čtvrtletí loňského roku ekonomiky Evropské unie i eurozóny klesly proti předcházejícímu čtvrtletí shodně o 1,5 procenta. Za rok 2008 vzrostla ekonomika EU o 0,9 procenta, ekonomika eurozóny pak o 0,7 procenta.