ČSSD: Vládní protikrizová opatření nestačí, máme vlastní plán

Praha - Opoziční sociální demokracie ostře kritizuje vládní plán na boj s hospodářskou krizí. Považuje ho za nedostatečný a tvrdí, že vychází z nereálných předpokladů, zejména počítá podobně jako letošní státní rozpočet s příliš rychlým růstem ekonomiky. V odpovědi na vládní opatření přišla ČSSD s vlastním protikrizovým balíčkem. Počítá v něm například se zvýšením daní z příjmu podnikatelů na 21 procent či se snížením daně z přidané hodnoty.

Sociálním demokratům se v první řadě nelíbí, že vládní plány na překonání krize počítají v letošním roce s růstem ekonomiky o 1,4 procenta. „Vláda v tomto plánu nepřipouští to, že by se česká ekonomika mohla v letošním roce propadnout do recese. My se domníváme, že je to naopak realistický a velmi pravděpodobný scénář,“ prohlásil stínový ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). To potvrzují i poslední prognózy České národní banky, podle kterých by se tuzemské hospodářství mohlo letos propadnout o 0,3 procenta.


Sociální demokraté mají vlastní verzi protikrizového balíčku

ČSSD nezůstala jen u planých řečí, navrhla rovnou vlastní soubor opatření, která by měla pomoci překonat ekonomické turbulence. Plán počítá s rozsáhlými úpravami daní a je výrazně sociálně orientovaný. Například lidé s příjmy přesahujícími 100 tisíc korun měsíčně by měli do státní kasy odvádět 38 procent z vydělané částky. Naopak přidáno by měli dostat penzisté, a to formou tzv. 13. důchodu, který by měl činit 2 400 korun a měl by se vyplácet v listopadu.

Dále sociální demokraté počítají také se zvýšením podpory v nezaměstnanosti na 80 procent příjmu z posledního zaměstnání. Nyní tato kvóta činí 65 procent po první dva měsíce v evidenci úřadu práce a v dalších měsících se postupně snižuje.

Ekonomové jsou k plánům ČSSD skeptičtí

Řadě odborníků se však plán sociální demokracie nezamlouvá. Upozorňují především na to, že zvyšování daní podnikům v době, kdy je i bez toho ohrožuje hospodářská krize, povede jen k dalšímu propouštění. Navyšování podpory v nezaměstnanosti zase způsobí, že se lidé nebudou snažit najít si nové místo a nebudou ani ochotni přijmout zaměstnání, ze kterého jim poplyne nižší příjem, než na který byli zvyklí v předchozím zaměstnání. Budou požívat vysokou státní podporu a stát se bude zbytečně zadlužovat.

„Recept sociální demokracie je recept, který je možné splnit. Sociální demokracie neříká nereálné věci. Na rozdíl od ODS nám jde jen o občany České republiky. Lidé, kteří to nezavinili, nesmí na krizi doplácet,“ bránil plány své strany v rozhovoru pro Českou televizi předseda pražské ČSSD Petr Hulinský.