Goodyear se ocitl v hluboké ztrátě, zruší 5000 míst

Detroit - Největší americký výrobce pneumatik Goodyear Tire & Rubber se v posledním čtvrtletí loňského roku propadl do ztráty 330 milionů dolarů (7,6 miliardy korun), rok předtím přitom vykázal zisk 52 milionů. Oznámila to dnes firma a dodala, že v důsledku ztráty propustí 5000 lidí, což je sedm procent celkové pracovní síly firmy.

Ani zaměstnanci, kteří nebudou propuštěni, nemají příliš důvodů k radosti, firma totiž zmrazí všem platy a omezí výrobu. Novým úsporným opatřením předcházelo zrušení zhruba 4000 pracovních míst ve druhém pololetí loňského roku. Za prudkým propadem tržeb stojí především nízká poptávka po pneumatikách ze strany výrobců automobilů, kteří vyrábějí méně aut.

Tržby společnosti ve čtvrtletí klesly o více než pětinu na 4,1 miliardy dolarů z předchozích 5,2 miliardy. Firma Goodyear dominuje světovému trhu s pneumatikami spolu s japonským konkurentem Bridgestone a francouzským rivalem Michelin.

Automobilový průmysl a na něj navazující odvětví je jeden z nejpostiženějších sektorů finanční krize. Lidé mají o auta menší zájem, složitější je i přístup k úvěrům. Prodej osobních aut v USA se v lednu propadl o 37 procent na 656.976 vozů.