Pokud pojišťovny využijí rezervy, nebudou příští rok ve ztrátě

Praha - Tuzemské zdravotní pojišťovny nebudou příští rok ve ztrátě, jen pokud využijí finanční rezervy. V Otázkách Václava Moravce to naznačil prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Zdravotnictví podle něj skončí příští rok přinejhorším na nule. Pojišťovny by tak měly platit nemocnicím a lékařům včas.

Hospodaření pojišťoven příští rok skončí v černých číslech, platby lékařům a nemocnicím se prý nezpozdí. Ale jen když pojišťovny sáhnou na rezervy, uvedl šéf svazu pojišťoven Gajdáček. „Byť prognózy jsou o něco horší, než se předpokládalo, zdravotně pojistné plány předpokládají, že bychom rok 2012 v systému měli ustát,“ prohlásil. Předpokladem pro to ale je, že pojišťovny využijí rezervy. 

Prodlužování plateb za léčení neočekává v příštím roce ani náměstek ministra Petr Nosek, který v rozhovoru pro Otázky Václava Moravce potvrdil, že pojišťovny mají rezervy, ze kterých by mohly příští rok čerpat.

Podle Gajdáčka je možné garantovat, že české zdravotnictví neskončí příští rok v mínusu. A to i když pojišťovny začnou od listopadu vypovídat nemocnicím smlouvy a celý příští rok budou jednat o smlouvách nových.

Systém by se tím totiž měl zefektivnět, protože pojišťovny s některými zařízeními smlouvy vůbec neobnoví nebo neuzavřou. Další zefektivnění systému má podle ministerstva přinést přechod na nový způsob plateb nemocnicím. Místo dosavadních rozpočtů se bude platit takzvaně za diagnózu, tedy za každého pacienta.

Pojišťovny by mohly být příští rok na nule (zdroj: ČT24)