Ceny průmyslových výrobců v lednu klesly

Praha - Ceny průmyslových výrobců v lednu klesly o 0,8 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad s tím, že jde o druhý meziroční pokles cen od října 2003. Ceny průmyslových výrobců se s odstupem promítají do cen pro konečné spotřebitele. Meziměsíčně pak ceny v průmyslu vzrostly o 1,1 procenta.

Nejvýraznější pokles cen nastal v odvětví koksu a rafinérských ropných výrobků o 38 procent - nejvyšší za celou dobu sledování od roku 1991. „Nejvíce zatím lidé pocítili zlevnění pohonných hmot. V tuto chvíli je benzin o osm korun levnější, než byl v loňském roce,“ podotkl ekonom ČSOB Petr Dufek. „To je ten primární nejviditelnější dopad. I výrobci potravin své ceny pomalu snižují. Finanční trhy na aktuální výsledky nereagují a spíše budou regovat na další vývoj.“ 

Stavebnictví zdražovalo 

Ceny stavebních prací byly letos v lednu proti stejnému měsíci loni vyšší o 3,2 procenta. „Ceny stavebních prací ale stále rostou rychleji než ostatní ceny v ekonomice. Stavební materiál meziročně stagnuje. Boom ve stavebnictví je už dávno za námi a zpomalování růstu cen bude pokračovat. Stavebních povolení ubývá a stavební firmy se tomu musí přizpůsobit,“ uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.