Evropské špičky včetně Topolánka se dnes v Berlíně sejdou kvůli krizi a G20

Berlín - V Berlíně se dnes pokusí vrcholní představitelé nejdůležitějších evropských ekonomik najít odpovědi na současnou finanční a hospodářskou krizi. Schůzka má připravit evropská stanoviska pro summit 20 nejdůležitějších vyspělých a rozvojových zemí (G20) světa, který se uskuteční 2. dubna v Londýně. Berlínské schůzky se účastní i český premiér Mirek Topolánek jako zástupce země, která předsedá Evropské unii.

Do Berlína svolala německá kancléřka Angela Merkelová kromě francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a premiérů dalších hospodářsky významných evropských zemí, Británie, Itálie, Nizozemska a Španělska, také předsedu Evropské rady Topolánka, lucemburského premiéra a šéfa takzvané euroskupiny Jeana-Clauda Junckera, předsedu Evropské komise Josého Barrosa a prezidenta Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta.

Mirek Topolánek chce berlínské schůzky využít také k bilaterálním setkáním s Trichetem, Merkelovou i Sarkozym. Právě francouzský prezident vyvolal v Evropě debatu o nebezpečí protekcionismu svými výroky o potřebě podpory a ochrany národního automobilového průmyslu.

Hostitelka schůzky Merkelová pokládá za hlavní prioritu summitu stanovení pravidel pro fungování finančních trhů.