AIG čeká rekordní ztrátu, žádá o další vládní pomoc

New York - Americká pojišťovna AIG jedná s vládními představiteli o další pomoci, protože za poslední čtvrtletí loňského roku očekává rekordní ztrátu 60 miliard dolarů (1,3 bilionu korun). Byl by to vůbec nejhorší výsledek hospodaření v historii amerických firem. Americká vláda přitom v loňském roce pomohla AIG již dvakrát.

Ve třetím čtvrtletí AIG vykázala ztrátu 24,5 miliardy dolarů. Šedesátimiliardová ztráta v posledním kvartále by překonala dosavadní rekord společnosti Time Warner z roku 2002, který činil 54 miliard dolarů. Podle americké televizní stanice CNBC vrhly AIG tak hluboko do červených čísel odpisy investic do komerčních realit a dalšího majetku. Oficiální výsledky hospodaření má pojišťovna zveřejnit příští pondělí.

Rekordně špatná hospodářská situace už přiměla vedení pojišťovny k sérii dalších jednání s vládou o případné státní pomoci. Ve hře je nyní zejména možnost dalších financí pro pojišťovnu a její obchody s dluhovými cennými papíry. Situace je však zatím nejistá a obě strany zvažují i další možnosti. AIG by mohla vyměnit prioritní akcie vlastněné vládou za běžné akcie.

Bez vládní pomoci hrozí AIG bankrot

Šéfové AIG se mají znovu sejít v neděli, aby vypracovali konečnou verzi dohody s vládou. V případě, že se pojišťovna s vládou nedohodne, je AIG připravena na bankrot, dodala CNBC.

AIG v prohlášení zprávu CNBC nekomentovala, pouze uvedla, že poskytne veškeré informace v blízké budoucnosti, kdy budou zveřejněny informace o hospodaření. Také zástupci ministerstva financí zprávu nekomentovali.

AIG získala první pomoc od vlády v září, kdy se kvůli špatným sázkám na hypoteční cenné papíry ocitla blízko kolapsu. Vláda jí tehdy poskytla 85 miliard dolarů. Další pomoc v podobě odkoupení ztrátových investic a zmírnění podmínek splátky úvěrů získala v listopadu, kdy kvůli odpisům vykázala rekordní ztrátu.

Vydáno pod