Ceny bytů budou dál klesat

Praha - Ceny nemovitostí v České republice jsou nadhodnocené a v nejbližší době tak lze čekat jejich pokles. Tvrdí to Centrum pro ekonomický výzkum a postgraduální vzdělání (CERGE) ve svém čerstvém výzkumu realitního trhu. Řada realitních společností se však dalšímu zlevňování bytů a domů brání, raději prý přestanou stavět.

Výzkumníci z CERGE předpokládají, že vlivem rostoucí inflace a pomalejšího růstu ekonomiky v poslední době klesne také poptávka po bydlení. Jeho ceny se tak ještě více sníží. Většina developerských firem nyní skutečně čelí snížení poptávky po nových bytech až o třetinu. Zákazníci totiž vyčkávají, až ceny sníží.

Firmy zlevnit nechtějí

V situaci připomínající zákopovou válku realitní společnosti zatím stále ještě tvrdí, že raději než ke snížení cen přistoupí k zastavení výstavby. Podle některých odborníků z realitního trhu je však možné od developerů získat slevy z nabídkových cen již i v případě nových bytů.

Ceny bydlení se podle expertů z CERGE šplhaly nahoru zvláště rychle v roce 2007, kdy se v Praze zvýšily v případě standardního bytu o 68 metrech čtverečních v průměru o 22 procent. Mimo metropoli prý dokonce o 34 procent. „A to po letech zpomalení růstu a navzdory jiným ekonomickým ukazatelům - nájmům, nákladům, příjmům domácností,“ poznamenali výzkumníci.

První pokles za čtyři roky

Nabídkové ceny pražských bytů klesly podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu v posledních třech měsících loňského roku poprvé od roku 2005. Ve srovnání s loňským třetím čtvrtletím byly nižší o 1,7 procenta. Také v rámci celé republiky se nepřetržitý růst cen trvající od roku 2005 téměř zastavil.