Developeři mění účel projektů, cílí třeba na seniory

Praha - Loňský stavební trend velké luxusní byty nebo kanceláře v prémiových lokalitách je v podtextu finanční krize ten tam. Teď nabízejí spíš levné bydlení nižších standardů, s úsporným provozem. A někteří dokonce zužují profil svého podnikání a cílí na konkrétní segment trhu, třeba důchodce.

„Skanska monitoruje krizi a reflektuje horší dostupnost hypotečních úvěrů, proto přišla s ekokonfortem- nízkoenergetickým bydlením,“ uvedla obchodní ředitelka Skanska Naděžda Ptáčková pár slov k novému projektu. „Neřekla bych, že snižujeme standard, ale určitě ho optimalizujeme. Snažíme se proto najít co nejlevnější materiály,“ dodala.

Někteří developeři pak byznys s byty opouštějí a sázejí na moderní seniorská centra. Těch by mělo v Česku v následujících třech letech vzniknout hned několik. „Developerské projekty jsou v určitých potížích, hledali jsme možnost uplatnění na trhu, zaměřili jsme se na určitou cílovou skupinu a v našem případě jsou to senioři,“ chlubí se s invencí výkonný ředitel Senior Resort Jan Bulvas.

Díky inovacím produktů by realitní trh v letošním roce nemusel skomírat. Ačkoli jsou nyní banky při poskytování úvěrů velmi opatrné, některé projekty je lákají. „Ještě před rokem do banky přicházeli investoři, kteří předkládali projekty s ročními investičními výnosy pět až šest procent. Dnes je to již sedm až osm procent,“ upozorňuje sice Petr Merežko z České spořitelny. „Inovativní projekty ale mají šanci,“ uzavírá.

Vydáno pod