Komise navrhuje uklízet špatná aktiva do bočních agentur

Brusel - Evropská komise dnes stanovila pravidla pro nakládání s takzvanými "toxickými" aktivy, tedy s aktivy, jejichž hodnota je výrazně nižší, než v době, kdy je banka pořídila. Brusel členským státům EU povolil odkup toxických aktiv, ale chce, aby se na něm jednotlivé banky finančně podílely.

Komise nemá rovněž nic proti vzniku agentur či finančních ústavů, kde by se „toxická“ aktiva shromažďovala. Za příklad takové instituce lze považovat například bývalou Českou konsolidační agenturu. Ta v minulosti v Česku spravovala nesplácené úvěry mnoha institucí, například bank, což byl účet za záchranu tehdy problematických českých bankovních domů.

„Potřebujeme transparentnost a správné vyhodnocení a ohodnocení aktiv nižších hodnot, abychom vyčistili účetnictví bank a zaměřili se na prapůvod současné nedůvěry na trhu,“ uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Podle komise by současná pravidla měla zajistit, aby na trhu nezůstaly žádné „zombie“ finanční ústavy, které ekonomice nepřinášejí nic pozitivního a jsou plné „toxických“ aktiv. Ani Evropská komise ale netuší, kolik takových ústavů na evropském finančním trhu pobývá.