Irsko se vydá cestou tvrdších škrtů

Dublin – Irská vláda odhaduje, že růst domácí ekonomiky v příštím roce zpomalí na 1,6 procenta z dříve očekávaných 2,5 procenta. Kabinet současně zdůraznil, že v příštím roce plánuje úsporná opatření v rozsahu 3,8 miliardy eur (95 miliard korun), což je více, než původně předpokládal. Během příštích čtyř let by měly úspory dosáhnout celkem 12,4 miliardy eur (310 miliard korun).

Oficiálně představí úsporný rozpočet irský ministr financí Michael Noonan 6. prosince, uvádí agentura Reuters. Noonan již v září varoval, že vláda bude v příštím roce možná muset ušetřit více než původně předpokládaných 3,6 miliardy eur, aby kompenzovala slabší hospodářský výhled.

Podle vlády se bude v letech 2013 až 2015 průměrný růst irské ekonomiky pohybovat kolem 2,8 procenta ročně. V předchozí prognóze přitom počítala s tříprocentním růstem. K zajištění udržitelnosti svého dluhu potřebuje Irsko, aby se tempo jeho hospodářského růstu ve středně dlouhém období pohybovalo kolem 2,5 procenta.

Irský vládní výhled se přiblížil odhadům MMF

Už v září přitom Mezinárodní měnový fond snížil odhad růstu irské ekonomiky pro příští rok na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta. Odhad letošního růstu zhoršil na 0,4 procenta z 0,6 procenta.

Irsko se loni stalo po Řecku druhou zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Letos v dubnu se k těmto dvěma zemím připojilo rovněž Portugalsko. Irsko se loni v listopadu dohodlo s EU a MMF na záchranném úvěru v celkové hodnotě 85 miliard eur (více než dva biliony Kč). Do problémů se dostalo kvůli bankovní krizi, která zdevastovala tamní ekonomiku.