Eurozóna se o krůček vzdálila deflaci

Brusel - Spotřebitelské ceny v eurozóně v únoru rostly o 1,2 procenta. Mírný nárůst inflace přichází po jejím prudkém lednovém zpomalení, které mezi ekonomy vyvolalo obavy z deflace, tedy absolutního meziročního poklesu cen, jenž by mohl těžce poškodit ekonomiku eurozóny již tak těžce zkoušenou světovou hospodářskou a finanční krizí.

V současné hospodářské krizi spotřebitelské ceny rostou velmi pomalu téměř v celé Evropské unii. Výjimkou není ani Česko, kde meziroční růst spotřebitelských cen v lednu zpomalil na 2,2 procenta ze 3,6 procenta v prosinci 2008. Byl to vůbec nejnižší meziroční růst cen od března roku 2007. Meziměsíčně ale spotřebitelské ceny naopak stouply o 1,5 procenta, přičemž v EU i v eurozóně klesly.

Proč je deflace škodlivá? 

Případná deflace by se mohla negativně odrazit v poklesu tržeb firem, které už nyní trpí celou řadou problémů. Zatímco inflaci, tedy postupné snižování hodnoty peněz, lze chápat jako zdravý projev rostoucí ekonomiky, deflace, což je opak inflace, představuje pro hospodářství velmi vážný problém, zvlášť pokud trvá dlouho. Hodnota peněz v tomto případě roste a spolu s ní roste i hodnota dluhů. Firmám se tak nevyplácí investovat a musí propouštět. 

Proti inflaci může centrální banka bojovat zvyšováním úrokových měr, které zdražují úvěry. Pokud však nastane deflace, centrální banka může úroky snižovat jen do té doby, kdy narazí na nulu. Ztratí tak nejsilnější nástroj monetární politiky.