Japonsko na pomoc ekonomice uvolní i devizové rezervy

Tokio - Japonsko uvolní část svých objemných devizových rezerv na pomoc podnikům. Tento měsíc obdrží Japan Bank for International Cooperation (JBIC), která je pověřena pomáhat za úvěrové krize podnikové sféře, pět miliard dolarů. Firmy nemají v Japonsku jen problémy s dostupností úvěrů, druhou největší ekonomiku světa postihl i propad akciového trhu, jehož klíčový index Nikkei se drží kolem 26letého minima.

„Předpokládáme, že problémy v podnikovém financování jak v Japonsku, tak jinde ve světě, dosáhnou brzy vrcholu s tím, jak se prohlubují potíže v ekonomice,“ uvedl po jednání vlády státní ministr pro hospodářskou a fiskální politiku Kaoru Josano. Mezi prvními, kdo se na státní finanční pomoc obrací, je automobilka Toyota. Ta údajně požádala o státem garantované úvěry ve výši dvou miliard dolarů.

Zpomalení světového hospodářského růstu a recese ve velkých ekonomikách ochromily japonský export a výrobu aut a elektroniky. Japonsko zřejmě čeká největší novodobá hospodářská recese. Výsledky firemního hospodaření šly kvůli tomu výrazně dolů a nedostatek úvěrů se pravděpodobně přelije i do dalšího fiskálního roku, který začne 1. dubna.

Situace přinutila banky, které jsou v Japonsku velkými vlastníky akcií, zajistit si nový kapitál v miliardách dolarů, protože se hodnota jejich majetku propadla. Centrální banka již přišla s návrhem, že bude od nich akcie odkupovat přímo. O nákupu akcií a dalších krocích na podporu akciového trhu uvažuje i kabinet.

Oficiální vládní statistiky v polovině minulého měsíce ukázaly, že japonská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí klesla kvůli slabému exportu o 3,3 procenta. Byl to její největší propad od roku 1974. Meziročně se hrubý domácí produkt země snížil o 12,7 procenta. Potvrdilo se tak, že se hospodářská recese druhé největší ekonomiky světa prohlubuje.