Společnost RWE chce v Česku postavit nový plynovod

Praha - Německá energetická společnost RWE, která je majitelem české společnosti RWE Transgas, chystá v Česku nový, 60 kilometrů dlouhý plynovod. Výstavba plynovodu vyjde na zhruba 80 milionů eur (zhruba 2,2 miliardy korun) a má přímo napojit českou síť na jedno z nejdůležitějších obchodních míst v Evropě, rakouskou stanici v Baumgartenu. Plynovod s názvem LBL bude asi na stávající plynovodní síť napojen u Břeclavi. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny.

„Věříme, že plyn poteče novými trubkami do tří let,“ řekl prý šéf RWE Transgas Net Thomas Kleefuss. Tato společnost vlastní licenci na přepravu plynu přes Českou republiku. Nový plynovod by tak mohl být přímým pokračováním plynovodu Nabucco, který prosazuje Evropská unie a který by měl přivést plyn z kaspické oblasti.

RWE Transgas Net chce k novému projektu nalákat obchodníky, kteří nyní do regionu přepravují plyn oklikou přes Slovensko. Nový plynovod tak ubere část obchodů slovenskému přepravci plynu Eustream. „Už víme, kudy plynovod povede, ale s majiteli pozemků jsme zatím nejednali,“ dodal Kleefuss s tím, že vyjednávání o věcných břemenech budou trvat asi dva až tři roky.

RWE Transgas Net připravuje také další plynovod. V severozápadní části Česka postaví asi za 400 milionů eur propojku s názvem Gazela mezi současnými větvemi tranzitního plynovodu. Zatímco plynovod LBL chce RWE stavět i bez ohledu na ostatní plánované plynovody Nabucco či South Stream, výstavba Gazely souvisí přímo s plynovodem Nord Stream, který povede trubkami v Baltickém moři.