Emise budou na pražské burze spíše ubývat

Praha - Akciových titulů emitovaných na pražské burze bude letos spíše ubývat. Nové emise se kvůli špatné situaci na finančních trzích čekat nedají. Naopak některé tituly, například ORCO, ECM nebo AAA Auto se obchodují tak málo, že se odborníci obávají, že by mohly být z trhu staženy. Téměř jisté již je, že pražskou burzu do konce letošního roku opustí společnost Zentiva.

„Já si myslím, že momentálně nikde na světě není prostředí na to, aby se dělaly nové emise. Dokud se ten vývoj neznormalizuje, tak nemůžeme nejen v Praze, ani jinde na světě počítat s nějakou dramatickou aktivitou, co se týče emise nových akcií,“ podtrhl v rozhovoru pro speciální burzovní vydání Otázek Václava Moravce generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic.

Zentiva na burze zřejmě skončí

Ještě před koncem letošního roku by se místo nové emise mohla pražská burza dočkat odchodu jedné stávající. Řeč je o české farmaceutické jedničce Zentivě. Většinu jejích akcií totiž skoupila francouzská společnost Sanofi-Aventis, a na trhu je tedy jen minimum akcií Zentivy, se kterými by se dalo obchodovat.

Brzký konec akcií Zentivy na pražském trhu potvrdil i Koblic. „Je to jedním z našich plánů. Jako dobrý manažer s tím musím počítat,“ poznamenal.

Zentiva možná nebude jediná

Pokud Zentiva z burzy odejde, bude to s vyhlídkou lepších zítřků. Hůře by na tom ale mohly být další firmy, jejichž akcie jsou podle odborníků rovněž žhavými kandidáty na odchod. „Obchodování na pražské burze se v posledních měsících scvrklo. Některé akcie se obchodují tak málo, např. ORCO, ECM nebo AAA, že se hovoří o tom, že by mohly být z trhu staženy,“ vyjmenoval kandidáty na stažení hlavní ekonom ING Wholesale Banking Vojtěch Benda.

Koblic ale tak skeptický není. Myslí si, že především ORCO má velkou naději na záchranu. Vzhledem k situaci v realitním sektoru budou emitenti dělat všechno proto, aby své firmy zachránili. „Teoreticky to může znamenat i emitování více akcií, pokud si je někdo koupí," myslí si Koblic.

Velmi špatně si vedou akcie autobazaru AAA Auto. Ty se už pražská burza rozhodla kvůli nízkému objemu a hodnotě obchodů vyřadit ze svého hlavního indexu. Nad jejich dalším osudem se vznáší velký otazník.

Petr Koblic
Zdroj: ČT24