Chcete koupit Karlovarský porcelán? Dnes máte poslední šanci!

Praha - Dnešek je posledním dnem, kdy mohou podat svou nabídku zájemci o koupi firmy Karlovarský porcelán. Zároveň musí složit desetiprocentní zálohu z ceny, kterou za podnik nabídnou. Kolik nabídek přišlo, bude jasné v pondělí. Odborníci však nepředpokládají žádný horentní zájem. Pokud se žádný vhodný zájemce nenajde, skončí karlovarská porcelánka definitivně 31. března.

O porcelánky mohou mít zájem jak strategičtí, tak finanční investoři. U těch prvních se předpokládá, že v porcelánkách znovu rozjedou výrobu, ti druzí se je v případě úspěšné koupě pokusí reorganizovat a pak se ziskem prodat. Zájem o zkrachovalý podnik ale bude zřejmě menší. „Já očekávám, že počet těch nabídek budou spíše jednotky než desítky,“ odhadl v rozhovoru pro ČT společník poradenské firmy REDBAENK Richard Kovář.

Zároveň dodal, že potenciální zájemci se budou rekrutovat především z řad českých investorů. Pokud bude chtít porcelánku koupit nějaký zahraniční investor, bude se spíše jednat o firmu, která s Karlovarským porcelánem v minulosti úzce spolupracovala.

Prodej v celku, nebo po částech?

Otázkou zůstává, zda se věřitelům podaří prodat firmu jako celek, nebo bude spíše zájem jen o jednotlivá aktiva. Od toho se pak samozřejmě bude odvíjet i výsledná cena, kterou se podaří z prodeje vytěžit a která poslouží k ukojení nároků věřitelů porcelánky, včetně bývalých zaměstnanců.

„Strategičtí investoři budou mít spíše zájem vybrat si konkrétní aktiva, která budou k té své činnosti potřebovat,“ míní Kovář. „Strategický investor možná bude ochoten zaplatit vyšší cenu, ale jen za to konkrétní aktivum, o které bude mít zájem,“ dodal. Pokud se věřitelský výbor rozhodne prodat firmu jako celek, bude cena pravděpodobně o něco nižší.

Karlovarský porcelán má momentálně účetní hodnotu 1,2 miliardy korun. Insolventní správce podniku Tomáš Čermín se nechal slyšet, že se cena, za kterou se nakonec podnik prodá, může pohybovat v rozmezí od 200 milionů do 1 miliardy korun. To by na uspokojení všech věřitelů nestačilo. Celkové závazky firmy se totiž pohybují kolem 1,4 miliardy korun.

Karlovarský porcelán je kvůli předlužení a problémům s odbytem od konce září v insolventním řízení. 10. prosince ho soud poslal do konkurzu. Podobný osud stihl například sklářský holding Bohemia Crystalex Trading.