Bém: První dopady krize začínáme pociťovat i v Praze

Praha - Situace v české metropoli se bude podle primátora Pavla Béma v průběhu roku vyvíjet s velkou pravděpodobností ne k lepšímu, ale k horšímu. Praha představuje ekonomickou sílu 25 procent celé České republiky. Asociace hotelů a restaurací dnes ráno například oznámila 30procentní propad ve výnosech. V menších regionech už se dopady hospodářské krize projevují déle. Podle starosty Suché Lozi Petra Gazdíka se krize v jeho regionu zatím projevila vyšší nezaměstnaností, ale i v příjmech obcí. Daně, které byly vybrány za první dva měsíce, jsou podle starosty přibližně o osminu menší než loni.

„Oproti loňskému roku, kdy byl problém najít nezaměstnaného na veřejně prospěšné práce, tak letos se jich hlásí desítky,“ řekl v ČT Gazdík. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso na dnešním summitu regionů a měst uvedl, že by se díky zrychlenému čerpání v letech 2009 a 2010 mohlo do evropských regionů dostat až o 11 miliard eur navíc. České republice by mělo připadnout asi 350 milionů korun.


Vláda a ministerští úředníci by proto podle Gazdíka měli hlavně zjednodušit administraci evropských projektů, které jsou po této stránce velmi náročné: „Často bazírují na nesmyslných a formálních věcech, které pak nutí projekty například vyřadit, i když jsou dobré. Obce a města přitom do přípravy investují obrovské částky.“ Česká republika má 24 operačních programů, například Rumunsko jen deset a Španělsko dokonce jen jeden. „Protože má každý z operačních programů jiná pravidla, provází čerpání obrovské zmatky,“ dodal Gazdík. Mezi nejlépe fungující programy EU v České republice označil Operační program Životní prostředí.

Pomoc v krizi pohledem primátora a starosty Suché Lozi  

Primátor Pavel Bém vidí pomoc v krizi mimo jiné v podpoře silných regionů. Právě oni podle něj pocítí krizi nejdramatičtěji. Evropa se dosud snažila podporovat chudé regiony na úkor těch bohatých, aby se vyrovnávaly rozdíly ekonomické síly. Podle Béma ale dnes víme, že už to nestačí. „S jistotou můžeme tvrdit, že v každém regionu je nějaké město, které je ekonomickým motorem, generátorem celého regionu. Pokud chceme dost peněz pro chudší regiony, tak nezbývá nic jiného, než nejprve podpořit ekonomickou sílu těchto motorů. Jinak se nám stane, že budou mít všichni stejně, ale všichni budou stejně chudí.“

Gazdík ale s Bémem nesouhlasí. Česká republika by podle něj měla ekonomiku podporovat co nejvíc rovnoměrně. Kdyby se evropské fondy zrychlily a zjednodušily, tak právě obce a města mají podle něj v současné době našetřeno na účtech značné množství prostředků k tomu, aby je vrhly do celkové ekonomiky a podpořily tím stavebnictví, služby i průmysl.

Petr Gazdík a Pavel Bém (zleva)
Zdroj: ČT24