ČSA k zaměstnancům: Buď nižší mzdy, nebo propouštění

Praha - České aerolinie bojují s krizí a chtějí šetřit na mzdových nákladech. Kolektivní smlouva, kterou uzavřely s odbory, je ale zavazuje k tomu, aby zvýšily mzdy o procentní bod nad úroveň inflace. To je ale podle vedení společnosti v době prohlubujícího se útlumu v letectví pro společnost příliš nákladné. Dalo proto zaměstnancům na výběr, buď přistoupí na návrat mezd na loňskou úroveň, nebo pět procent z nich přijde o práci.

České aerolinie letos chtějí snížit mzdové náklady zhruba o 300 milionů korun. „Za dané hospodářské situace, která není způsobena vnitřním fungováním ČSA, ale vnějšími ekonomickými podmínkami, existuje ke snížení mezd jediná alternativa pro omezení personálních nákladů, a tou je snížení počtu zaměstnanců,“ podtrhla mluvčí letecké společnosti Daniela Hupáková.

Odborářům se plán managementu nelíbí

Odboráři na snížení mezd přistoupit nechtějí. „My máme mandát na kolektivní smlouvě nic neměnit,“ uvedl šéf odborové organizace leteckých mechaniků Petr Novák.


Management firmy ale věří, že nakonec dostatečnou podporu pro svůj záměr najde. „Začali se objevovat lidé z firmy, kteří vědí, jaká je situace v odvětví,“ poznamenala Hupáková. Příkladem řadovým zaměstnancům už šli ve snižování mezd i sami manažeři. Stovka z nich si už zmrazila platy, vrcholné vedení a představenstvo si mzdy snížilo o 15 procent.

Odbory: Vedení činí na zaměstnance nátlak

Odboráři na to ale zareagovali rovnou obviněním managementu. Prý činí na zaměstnance nátlak, čímž porušuje platnou kolektivní smlouvu. „Cílem nátlaku je získání souhlasu jednotlivých zaměstnanců se snížením mezd pod hrozbou zařazení na seznam pracovníků určených k propuštění,“ tvrdí prezident odborové organizace leteckých techniků a inženýrů Petr Voldán.